«Ισπανικός εμφύλιος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

«Ισπανικός εμφύλιος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντιπαράθεση μεταξύ των… ελληνικών κομμάτων, και κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προκάλεσαν οι ισπανικές εκλογές, εν μέσω της πολιτικής «λειψυδρίας» των εορτών του Πάσχα. Η νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος και του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έφερε μια πανηγυρική ανακοίνωση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά στήριζε το Podemos, βρήκε μια ιδανική ευκαιρία να ταυτιστεί με τους σοσιαλιστές και τις «ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, οι εκλογές στην Ισπανία στέλνουν «πολλαπλά μηνύματα, ελπίδας αλλά και επαγρύπνησης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας». Η ανακοίνωση δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές και για την πολιτική του ΚΙΝΑΛ, καθώς αναλύει τη στρατηγική του Πέδρο Σάντσεθ, αποδίδοντας την άνοδο του κόμματός του «στην αριστερή στροφή του και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού». Ακριβώς, δηλαδή, όσα κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ πως δεν κάνει. Η αλλαγή συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη, που είδε για μία ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί εισοδισμό σε «δικούς της χώρους».

Η κ. Γεννηματά με μήνυμά της συνεχάρη τον Πέδρο Σάντσεθ αφήνοντας αιχμή για τον Αλέξη Τσίπρα πως οι σύμμαχοί του, δηλαδή το Podemos, «υπέστησαν δεινή ήττα». Στην «ισπανική μάχη» ενεπλάκη και η Ν.Δ., καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει και την «ιστορική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη». Η εκπρόσωπος της Πειραιώς, Σοφία Ζαχαράκη, σχολίασε δηκτικά πως «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του κ. Τσίπρα δεν γνωρίζει σύνορα», καθώς «την ώρα που το πολιτικό αδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos, καταποντίστηκε στις ισπανικές εκλογές, εκείνος πανηγυρίζει για τη νίκη του… ισπανικού ΠΑΣΟΚ και την άνοδο της ισπανικής Ακροδεξιάς». Η «γαλάζια» ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «μέχρι να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας ποιον ακριβώς στηρίζει στην Ευρώπη, του θυμίζουμε ότι στις 26 Μαΐου θα κριθεί από τους Ελληνες, οι οποίοι εδώ και τεσσεράμισι χρόνια πληρώνουν τα ψέματα και την παταγώδη αποτυχία του».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε στην Κρήτη την Κυριακή του Πάσχα, θα παρατείνει την παραμονή του στο νησί για αμιγώς πολιτικούς λόγους. Σήμερα στις 11.00, βάσει του προγράμματος, θα επιθεωρήσει την πορεία ολοκλήρωσης του έργου στον δρόμο Ηρακλείου – Μεσαράς, ενώ θα εγκαινιάσει το τμήμα του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, Γούβες – Χερσόνησος, και το ολοκληρωμένο υδραυλικό έργο στο φράγμα Αποσελέμη. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, ενώ το απόγευμα αναμένεται να επισκεφθεί το Χουδέτσι, όπου θα πραγματοποιήσει σύντομο χαιρετισμό σε εκδήλωση στην οποία βασικοί ομιλητές θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη. Ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στο νησί και την Παρασκευή, που στις 19.30 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Εθνικού Σταδίου Χανίων. Η παραμονή επί σχεδόν μία εβδομάδα του κ. Τσίπρα στην Κρήτη, αλλά κυρίως τα εγκαίνια σε τμήμα του λεγόμενου ΒΟΑΚ, που αποτελεί ένα έργο που θυμίζει το Γεφύρι της Αρτας για την Κρήτη, αποτυπώνει τη μεγάλη πολιτική μάχη που δίνεται στη Μεγαλόνησο ενόψει εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή