Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμά του για Περιβάλλον, Παιδεία και Τεχνολογία παρουσίασε ο Γ. Ορφανός

Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμά του για Περιβάλλον, Παιδεία και Τεχνολογία παρουσίασε ο Γ. Ορφανός

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτυχές του προγράμματος της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» για το περιβάλλον, την παιδεία, την τεχνολογία και την κοινωνία παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός.

Στην αίθουσα του συνεδριακού χώρου «Αιμίλιος Ριάδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προστασία και αναβάθμιση του Σέιχ-Σου, στην παροχή από το Δήμο Θεσσαλονίκης δυνατοτήτων, ώστε επιχειρηματίες και developers του ψηφιακού κόσμου να αναπτύξουν ιδέες και εφαρμογές, στη δημιουργία επιστημονικού πάρκου, καθώς και στη συγκρότηση ομάδας άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων και θεμάτων πολιτικής προστασίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εθελοντικές ομάδες.

Ειδικότερα, στην κατεύθυνση της προστασίας και αναβάθμισης του δάσους του Σέιχ-Σου, ο κ. Ορφανός ανέφερε ότι σχεδιάζει να προωθήσει τη δημιουργία μιας διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών, ώστε να ιδρυθεί ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Αναβάθμισης Σέιχ Σου». Σκοπός του φορέα θα είναι η προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες, η περιβαλλοντική  και αισθητική αναβάθμισή του, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στη συγκρότηση του Digital Lab, έναν ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο που θα παρέχει ο Δήμος, μέσω του οποίου επιχειρηματίες και developers με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δουλέψουν πάνω στη ανάπτυξη εφαρμογών. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε κάθε κύκλο ανάπτυξης θα επιλέγονται μέσω ανοιχτού διαγωνισμού. Στο τέλος του κάθε κύκλου οι εφαρμογές θα δοκιμάζονται πιλοτικά και θα εξετάζεται η περαιτέρω εφαρμογή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στην ίδια λογική, όπως εξαγγέλθηκε, ο Γιώργος Ορφανός σχεδιάζει να διοργανώνει και διαγωνισμούς hackathon, οι οποίοι θα φέρνουν κοντά προγραμματιστές, επιχειρηματίες και ψηφιακούς σχεδιαστές. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι, κάνοντας χρήση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου, θα μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για προβλήματα της πόλης.

Στον τομέα της Παιδείας ο υποψήφιος δήμαρχος χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητά του, σε συνεργασία με υπάρχουσες δομές της Ευρώπης, να προωθήσει τη δημιουργία επιστημονικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη, μέσω μίας σύνθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και μιας ποικιλίας μεγάλων και μικρών εταιρειών. Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διεξάγονται στην πόλη μας εθνικά και διεθνή προγράμματα καινοτομίας και να δοκιμάζονται λύσεις για μελλοντικές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αντιμετώπιση προβλημάτων και θεμάτων πολιτικής προστασίας, ο κ. Ορφανός εξήγγειλε ότι θα συγκροτήσει μία Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στο Δήμο, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα να διορθώνει και να λύνει τα προβλήματα, μόλις γίνονται αντιληπτά, μέσω συνεργασίας με τους αρμοδίους φορείς, καθώς και με τις ομάδες των εθελοντών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή