Χωρίς απαντήσεις για Πετσίτη στη Βουλή

Χωρίς απαντήσεις για Πετσίτη στη Βουλή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόβλεψη για τήρηση εχεμύθειας και το απόρρητο έναντι ακόμη και του Κοινοβουλίου, αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επικαλέστηκε χθες η πρόεδρος της Αρχής Αννα Ζαΐρη κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να μη δώσει οποιαδήποτε απάντηση ουσίας στις συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. αναφορικά με την υπόθεση ΔΕΠΑ και την καταγγελλόμενη εμπλοκή του Μ. Πετσίτη, που η αντιπολίτευση «χρεώνει» σε κυβερνητικά στελέχη ΣΥΡΙΖΑ.

«Οσον αφορά στην υποχρέωσή μου να αναφερθώ στη Βουλή ακόμη και με κλειστά τα μικρόφωνα, δεν μπορεί να υποχρεωθώ να τελέσω μια αξιόποινη πράξη. Ελέγχομαι ποινικά, εάν το παραβιάσω αυτό. Δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ζαΐρη, με αφορμή σχετική παρότρυνση «γαλάζιων» βουλευτών, για να συνεχίσει: «Υπάρχει η αρχή της εχεμύθειας». Λίγο μετά δε, εξέφρασε την έκπληξή της όταν εκ των βουλευτών-μελών της επιτροπής, ο κ. Ευ. Βενιζέλος επικαλέστηκε έγγραφο του προκατόχου της με περιεχόμενο σχετικό με την προαναφερθείσα υπόθεση: «Είναι εντυπωσιακό το πόσα έγγραφα απόρρητα βρίσκονται στα χέρια σας. Είμαι εντυπωσιασμένη».

Το επίμαχο έγγραφο, όπως περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, περιγράφει αίτημα του πρώην προέδρου της Αρχής κ. Παντελή προς τη ΔΕΠΑ, ζητώντας στοιχεία αναφορικά με χαρακτηρισθείσες ως ύποπτες χρηματικές συναλλαγές με ιδιωτική εταιρεία έναντι χρεών της τελευταίας. Η παρουσίασή του ήρθε ως «απάντηση» στον προηγηθέντα ισχυρισμό της κυρίας Ζαΐρη πως δεν μπορούσε και ούτε όφειλε εκείνη να κάνει τέτοιου είδους έρευνα. «Ο κ. Παντελής πώς το έκανε;» ρώτησε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν είμαστε εμείς σε θέση να ελέγξουμε κάτι για το οποίο αρμόδια είναι τα δικαστήρια και εκκρεμεί στα δικαστήρια. Κοιτάξτε, δεν υποκαθιστούμε όλες τις Αρχές. Δεν είναι δυνατόν», απήντησε η πρόεδρος της Αρχής, ενώ νωρίτερα απαντώντας γενικότερα δήλωνε πως «οσάκις έχουμε βρει στοιχεία αξιόλογα, τα στέλνουμε στον εισαγγελέα ή στον ανακριτή». Και κάπου σε εκείνη τη χρονική στιγμή η πρόεδρος της επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης: «Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης», είπε με καυστική διάθεση, προκαλώντας για πολλοστή φορά τις αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ. Είχαν προηγηθεί άλλες αφορμές, ιδίως όταν με παρεμβάσεις της έδινε την αίσθηση –όπως κατηγορήθηκε– πως θέλει να απαξιώσει την ελεγκτική στάση της αντιπολίτευσης.

«Εγώ θα καθορίσω το πλαίσιο της συζήτησης», τόνισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου απαντώντας στις αντιδράσεις.

«Αφήστε την κυρία πρόεδρο να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Εσείς ποιανού είστε υπερασπιστής. Αντε να τελειώνουμε από εδώ μέσα. Είμαι πρόεδρος και βλέπω και αγανακτώ», αντέδρασε η πρόεδρος της επιτροπής, ενώ απευθυνόμενη στην κυρία Ζαΐρη, την κάλεσε ουσιαστικά να δώσει ένα τέλος στις απαντήσεις προς στους ερωτώντες βουλευτές: «Βοηθήστε να κλείσουμε αυτή την άρρωστη κατάσταση, κυρία Ζαΐρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή