ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζέφρι Πάιατ: Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ για την αναζωογόνηση του διαλόγου με την Τουρκία

Τζέφρι Πάιατ: Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ για την αναζωογόνηση του διαλόγου με την Τουρκία

Στο θέμα της παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ στο πλαίσιο του 7ου συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Σχολή Ικάρων.

Ειδικότερα, ο κ. Πάιατ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου τονίστηκε η σημασία του να αποφευχθούν οι εντάσεις με προκλητικές ενέργειες και η πλήρης στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του διαλόγου με την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι σε θέματα που αφορούν τη σημασία της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και την εμβάθυνσή της, υπάρχει σύμπνοια μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τόσο σε συζητήσεις μου με τον κ. Κικίλια, όσο και με τον κ. Κουμουτσάκο, δεν ακούω κάτι διαφορετικό από τις συζητήσεις που κάνω με τα μέλη της τωρινής κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Σχετικά με τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο κ. Πάιατ τόνισε: «είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω και πάλι στο Συνέδριο Αεροπορικής ισχύος. Είναι πολύ εντυπωσιακό ο τρόπος που έχει εξελιχθεί αυτό το συνέδριο. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω εδώ σήμερα τον πτέραρχο Χαρίγκιαν, τον νέο διοικητή των αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Ευρώπη και στην Αφρική (US EUCOM), ενώ χθες ο υπαρχηγός της (US EUCOM), αντιπτέραρχος Μ. Τουίτι, συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου. Όλα αυτά δείχνουν τον μεγάλο βαθμό της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και την επένδυση μας πάνω σε αυτές τις σχέσεις, αφού βλέπουμε την Ελλάδα ως ένα δυνατό σύμμαχο μέσα στο ΝΑΤΟ και ως ένα πυλώνα σταθερότητας και Δημοκρατίας στην περιοχή».

«Όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο ισχυρή είναι η οικονομία της, τόσο περισσότερο μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη ειρήνης και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε την διαχρονική σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, από το 1947 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα δήλωσε: « Το θέμα που κλήθηκα να καλύψω σήμερα, δηλαδή πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αεροπορική δύναμη για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, είναι σημαντικό και ιδιαίτερα σχετικό με τον ρόλο της Ελλάδας στην νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν αλήθεια το 1947, όταν οι ΗΠΑ επένδυσαν στην επιτυχία της Ελλάδας, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και παραμένει αλήθεια και σήμερα όπου η Ελλάδα εξέρχεται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει πολλαπλές στρατηγικές προκλήσεις σε αυτή την περιοχή».

Παράλληλα ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την σημαντικότητα της νατοϊκής συμμαχίας για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της. Ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε, ακόμα, στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει τότε ότι η Ελλάδα έχει θέση κλειδί στην στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων. Πρόσθεσε, ακόμα, πως μέσω του στρατηγικού διαλόγου έχουν τεθεί κοινοί στόχοι, όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση κοινού συστήματος έγκαιρης αναγνώρισης και προειδοποίησης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, κ Αποστολάκη, τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον ο κ. Πάιατ τόνισε πως αναμένει να υπάρξει επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

«Θέλω να υπογραμμίσω πως η ανανέωση αυτή της συμφωνίας θα είναι μια κυριαρχική απόφαση δύο δημοκρατικών κυβερνήσεων», τόνισε ενω παράλληλα σημείωσε ότι: «Η επικαιροποίηση αυτή θα διευκολύνει μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ σε υποδομές, που θα χρησιμοποιούνται και από τις δύο χώρες. Αυτό θα φέρει αναβάθμιση της ασφάλειας και των δυνατοτήτων της Ελλάδας, ενώ θα προσφέρει στις αεροπορικές μας δυνάμεις τις δυνατότητες που χρειάζονται για να απαντούν άμεσα σε επιτακτικά ζητήματα στην περιοχή».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε, την επιθυμία να γίνουν ακόμα πιο συχνές οι επισκέψεις αμερικανικών μονάδων στην χώρας μας, αφού όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα έξοχο τόπο εκπαίδευσης για όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να γίνονται ακόμα περισσότερες, πιο ποιοτικές και πιο πολύπλοκες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο στρατευμάτων. «Αυτές οι κοινές ασκήσεις δείχνουν σε όλους την δύναμη του δεσμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ έχουν τεράστιο στρατηγικό αντίκτυπο και δημιουργούν ένα φαινόμενο σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος και προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι και η αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Πάιατ, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποτελεί η Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην περιοχή, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Πάιατ, αναφέροντας χαρακτηριστικά την απόφαση για αναβάθμιση των F-16, την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων Σινούκ και 70 ελικοπτέρων Kiowa.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πάιατ είπε: « Η στρατηγική των ΗΠΑ στις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι απλή. Όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο ισχυρή είναι η οικονομία της, τόσο περισσότερο ο μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη ειρήνης και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ