ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησαν τα μνημόνια (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησαν τα μνημόνια (βίντεο)

Για μέτρα που «αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του στη Βουλή όπου σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη και για τη μείωση του ΦΠΑ.

«Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους. Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς. Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε για μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας στη ΔΕΘ. Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας» τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Χαίρομαι που θα ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ενισχύεται καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ θα κοστίζουν λιγότερο.

Επίσης, είπε πως η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το επαναλαμβάνω για όσους μιλούν για κόλπα και προεκλογικέ παροχές. Είναι μόνιμα μέτρα γιατί η ελληνική οικονομία μας δίνει τη δυνατότητα να τα έχουμε μόνιμα. Πέραν από πρωτοβουλίες στήριξης των αδυνάμων, τα μέτρα είναι και παρεμβάσεις με φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η οικονομία μας μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο και θέλουμε αυτός ο κύκλος να είναι διαρκής».

«Όμως βλέπω ότι υπάρχει μία παγωμάρα, μία αμηχανία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μία επιχειρηματολογία, μία στάση που πέρα από αμήχανη είναι και αντιφατική» επεσήμανε και συνέχισε:

«Τη μία μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό και την άλλη μας λέτε ότι δεν δίνουμε πολλές παροχές. Τη μία μας λέτε ότι σε καμία περίπτωση δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της μόνιμης 13ης σύνταξης και την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε, διαμαρτυρόμενοι ότι έπρεπε να είναι και παραπάνω. Την κατανοώ την αμηχανία σας – εμένα πάντως μου αρκεί που τα ψηφίζετε».