ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Καθαρή νίκη που θα φέρει πρόωρες εκλογές

Μητσοτάκης: Καθαρή νίκη που θα φέρει πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση να επιχείρησε να εξαγοράσει την ψήφο των συνταξιούχων, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης και αναφερόμενος στην καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης.

«Καταγγείλαμε το χρόνο που χορηγήθηκε το επίδομα . Είναι η πρώτη φορά που ένα επίδομα χορηγείται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, άρα δεν ήταν προϊόν μακροχρόνιου σχεδιασμού αλλά επιχειρήθηκε να εξαγορασθούν οι ψήφοι των συνταξιούχων. Δεν υποτιμώ την ανάγκη να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για αυτό και στηρίξαμε το μέτρο στη Βουλή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Ερωτηθείς εάν η μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα διατηρήσει το συγκεκριμένο επίδομα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ενίσχυση των συνταξιούχων αλλά όχι ως μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, ενώ δεσμεύτηκε ότι από το 2020 η ΝΔ θα μπορεί να εγγυηθεί έναν μόνιμο μηχανισμό ενίσχυσης των συνταξιούχων.

Δέσμευση για μη μείωση του αφορολογήτου
«Γιατί η κυβέρνηση, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ψήφισε την τροπολογία για την κατάργηση του αφορολογήτου. Εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Άλλά εγγυώμαι τις 12 συντάξεις οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες. Για το ΕΚΑΣ έχουμε πει ότι από τον επόμενο χρόνο θα μπορούμε να εγγυηθούμε ένα μοναδικό μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης,

«Μας ενδιαφέρει το παιδί και το εγγόνι να μπορεί να στηρίξει τον συνταξιούχο βρίσκοντας δουλειά. Δεν λένε τίποτα για επενδύσεις και νέες δουλειές. Εκεί εστιάζεται το δικό μας σχέδιο. Υπάρχει κάποια δικαιολογία γιατί οι εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδική αναφορά έκανε, σχετικά ερωτηθείς, ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή αποστροφή του κ . Τσίπρα για τη «συγκλονιστικά επίκαιρη ομιλία του Αρη Βελουχιώτη», σημειώνοντας  ότι  πριν από 30 χρόνια ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφάσισαν να βάλουν τέλος στις πληγές του παρελθόντος: «Θυμάμαι ότι πριν από 30 χρόνια Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης άφησαν πίσω της την πιο τραυματική περίοδο και είπαν να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση».

Μαύρη προπαγάνδα
Απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι η ΝΔ εξυπηρετεί τις ελίτ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία μαύρη προπαγάνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη: «Είναι κακό να βλέπουμε την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και να προτείνουμε λύσεις; Όταν δεσμεύομαι ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αυτό είναι για τις ελίτ ή για τους πολλούς εργαζόμενους; Όταν δίνω αγώνα γιατί από την επιτυχία μιας επιχείρησης πρέπει να είναι πρώτα ωφελημένοι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της ελίτ; προσπάθεια άθλιας προπαγάνδας. Μίλησα ξεκάθαρα για επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία.

Δόθηκαν εξηγήσεις και επιμένει η προπαγάνδα και η μονταζιέρα να βάζει λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει.

Το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή η δημόσια υγεία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική. Αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορούμε να το συζητήσουμε. Γίνεται παντού. Γίνεται ήδη στην Ελλάδα».

Καθαρή νίκη
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης για το που θέτει τον πήχη στις  επερχόμενες εκλογές και έκανε λόγο για καθαρή νίκη που θα φέρει πρόωρες εκλογές.  «Ζητώ στις 26ης Μαϊου μία νίκη που θα φέρει μία πολιτική αλλαγή».

Ανοιχτός δίαυλος με την τρομοκρατία
Αναφερόμενος στα πρόσφατα κρούσματα βίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος των «μπαχαλάκηδων» με την τρομοκρατία και σημείωσε : «Δεν θα επιτρέψω σε 30 αλήτες – τραμπούκους να κρατάνε όμηρη ολόκληρη τη χώρα». 

Κριτική άσκησε ο κ. Μητσοτάκης και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας:«Στη βασική πρόβλεψη, στο ρυθμό ανάπτυξης η κυβέρνηση απέτυχε. Πάρτε παράδειγμα από άλλες χώρες. Εμείς ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει υπεραπόδοση αλλά υπερφορολόγηση. Για μένα δέσμευση εντός 18 μηνών η χώρα να επιστρέψει στη λεγόμενη δανειακή βαθμίδα. Να δανείζεται όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος.

Μιλώντας για την προκλητικότητα της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Ο χρόνος αυτή τη στιγμή δουλεύει αντίστροφα. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», ενώ για τις επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών σημείωσε:

«Θα υποστηρίξουμε το brand της ελληνικής Μακεδονίας ως την πραγματική Μακεδονία. Θα ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν μακεδονικά σήματα».