Γ. Ορφανός: «Το κομματικό χρίσμα δεν είναι πλεονέκτημα στην Αυτοδιοίκηση»

Γ. Ορφανός: «Το κομματικό χρίσμα δεν είναι πλεονέκτημα στην Αυτοδιοίκηση»

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθυμος να συνεργαστεί με όλους όσοι δεν ανήκουν στα άκρα, δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Ορφανός που διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς κάποιο κομματικό χρίσμα. Αυτό, μάλιστα, το θεωρεί «πλεονέκτημα», καθώς χαρακτηρίζει «δεσμά» την κομματική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση. Την ίδια ώρα δηλώνει πως η πρώτη θητεία Μπουτάρη είχε θετικά, κάτι που δεν ισχύει για τη δεύτερη περίοδο του απερχόμενου δημάρχου, ενώ χαρακτηρίζει εμμέσως αλλά σαφώς «επικοινωνιακού χαρακτήρα» τη λειτουργία πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

– Kύριε Ορφανέ, διεκδικείτε τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχετε κάποιο κομματικό χρίσμα. Το θεωρείτε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα και γιατί; Προσωπικά η σχέση σας με τον κ. Μητσοτάκη ποια είναι;

– Πεποίθησή μου είναι ότι δεν αποτελεί πλεονέκτημα το κομματικό χρίσμα για έναν υποψήφιο δήμαρχο, αφού προσθέτει δεσμά σε ένα χώρο Αυτοδιοίκησης και προσωπικής σχέσης με τους πολίτες. Πλεονεκτήματά μου πιστεύω ότι είναι η εμπειρία μου τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την οποία ξεκίνησα και η πολυετής επαγγελματική μου πορεία ως μηχανικός. Επίσης, πλεονεκτήματα του συνδυασμού μας θεωρώ το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και το άρτια προετοιμασμένο πρόγραμμά μας, το οποίο καλύπτει την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον, με τα μεγάλα έργα που σχεδιάζουμε, όπως για παράδειγμα τη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε σημείο εκκίνησης κρουαζιέρας. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και παραμένουν εξαιρετικές. Απευθύνομαι στους πολίτες και πιστεύω ότι θα με δικαιώσουν για την επιλογή μου. Εχω πει δημόσια ότι θα με ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών και επίσης πολλοί από το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

– Ο χώρος, πάντως, από τον οποίο προέρχεστε, η Κεντροδεξιά, είναι πολυδιασπασμένη στη Θεσσαλονίκη. Αν είστε εσείς στον δεύτερο γύρο ποια θα είναι η στρατηγική σας; Να συσπειρώσετε την Κεντροδεξιά ή θα επιδιώξετε να μιλήσετε και σε ευρύτερα κοινά που θα έχουν μείνει εκτός της τελικής μάχης;

– Εχω πει επανειλημμένως ότι η υποψηφιότητά μου έχει ως στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει. Να ενώσει δυνάμεις για το καλό της Θεσσαλονίκης, παρατάξεις με κοινές κατευθύνσεις για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας. Τάσσομαι υπέρ των συνεργασιών με όλους εκείνους που δεν ανήκουν στα άκρα, με όλους εκείνους που μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό. Με όλους εκείνους που αγαπούν την πόλη, έχουν πάθος και όρεξη για δουλειά και είναι έτοιμοι να σηκώσουν μανίκια, για να επιτεθούμε στα προβλήματα τα πόλης.

– Το μελάνι από τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμα στεγνώσει. Εχετε δηλώσει πως είστε κατά της συμφωνίας. Θα ήθελα να μου πείτε για ποιο λόγο και αν πιστεύετε πως «οι Πρέσπες» θα παίξουν ρόλο στην αυτοδιοικητική μάχη ή στα θέματα για τα οποία θα κριθείτε οι υποψήφιοι θα είναι αμιγώς αυτοδιοικητικά;

– Οι ίδιοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας απάντησαν ότι είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό πιστεύω ότι θα φανεί και στην αυτοδιοικητική κάλπη. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία δώσαμε πάρα πολλά, όπως όνομα, γλώσσα και εθνότητα και δεν πήραμε τίποτα. Αφήνουμε κατάλοιπα στις επόμενες γενιές για διάφορα θέματα ανιστόρητων διεκδικήσεων. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική, αλλά, αν εκλεγώ, από τις πρώτες μου ενέργειες θα είναι το ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η αληθινή Μακεδονία είναι εδώ και είναι μία.

– Στον αντίποδα, πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι Πρέσπες θα συμβάλουν στην εξωστρέφεια της πόλης και θα ενισχύσουν τη θέση της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου. Τέτοια ευκαιρία δεν βλέπετε;

– Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση της θέσης της Θεσσαλονίκης και για εξωστρέφεια, όταν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας φαίνονται από την πρώτη στιγμή. Φέρνω ως παράδειγμα αυτό που έγινε στην Κίνα με τα μακεδονικά προϊόντα, που ήθελαν άδεια από τους Σκοπιανούς, για να τα εκθέσουμε. Οι πολίτες θέλουν δήμαρχο που να παλεύει γι’ αυτά που μάθαμε στο σχολείο και τα υπερασπιζόμαστε στις συζητήσεις μας. Δεν μπορεί να είναι δήμαρχος ένας που παλεύει να εφαρμοστεί η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών. Η εξωστρέφεια της πόλης θα γίνει με δομημένο τρόπο, όπως για παράδειγμα, με την καμπάνια 365 destination THESSALONIKI, η οποία θα είναι ιδιαίτερα δυναμική και θα προβάλει τα πλεονεκτήματα της πόλης μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

– Διοίκηση Μπουτάρη. Τι στίγμα αφήνει κατά τη γνώμη σας η θητεία του απερχόμενου δημάρχου; Είστε από εκείνους που επιδιώκουν να εμφανιστούν ως συνεχιστές της θητείας του ή ως η «αλλαγή σελίδας»;

– Δεν ανήκω σε αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα, αλλά σε αυτούς που επικροτούν ό,τι θετικό γίνεται για την πόλη. Η πρώτη θητεία της διοίκησης Μπουτάρη είχε θετικά, ωστόσο, η εικόνα χάλασε στη δεύτερη θητεία. Εμφανίστηκαν πολλές διαφωνίες εντός της διοίκησης και η Θεσσαλονίκη απέκτησε εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης. Αυτήν ακριβώς την εικόνα θέλουμε να αλλάξουμε και να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια. Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον και εφόσον το είπαμε θα το κάνουμε.

– Γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Βοήθησε σε κάτι την πόλη ή απλά ήταν επικοινωνιακού τύπου κίνηση;

– Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη άλλοτε το στηρίζει επικοινωνιακά και άλλοτε το εξαφανίζει από το προσκήνιο. Αυτή η μη συνεπής στάση είναι εύλογο να δημιουργεί απορίες στους πολίτες και δίνει και την απάντηση στο ερώτημά σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή