Ξεκάθαρα διλήμματα στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Ξεκάθαρα διλήμματα στην τελική ευθεία για τις κάλπες

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις κεντρικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη η εκλογική αντιπαράθεση τρεις ημέρες πριν από την κάλπη της Κυριακής. Μήνυμα συστράτευσης για καθαρή νίκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας  Καραμανλής, ενώ στις 7,2 μονάδες τοποθετεί τη διαφορά των δύο κομμάτων δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Μιλώντας στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Παπανδρέου» του Περιστερίου παρουσία στο ακροατήριο των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε εκ νέου το στόχο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, θέτοντας ψηλά τον πολιτικό πήχη του αποτελέσματος.

«Οι πολίτες θα απαντήσουν σε τέσσερις ημέρες σε όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες θα απαντήσουν στο φόβο, στην ανασφάλεια, στη συμφωνία των Πρεσπών. Σε 4 μέρες η Ελλάδα τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει μια νέα αρχή».

«Οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τους κοροϊδέψει ξανά. Η προπαγάνδα και τα ψέματα που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν στο κενό», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «οι Έλληνες θέλουν να πάμε επιτέλους μπροστά» ζητώντας την «ελπίδα της αλήθειας και όχι των ανέξοδων υποσχέσεων».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα θέματα της ασφάλειας παίρνοντας αφορμή και από την πρόσφατη απόφαση βεβήλωση της Βουλής: «Δεν μπορεί η ίδια η Βουλή να βεβηλώνεται. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται με το πως θα πάρει άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας, ένας καταδικασμένος τρομοκράτης και δολοφόνος που δεν έχει μετανοήσει ποτέ για όσα έκανε. Θα διώξουμε το φόβο και θα επιστρέψουμε τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και καθηγητές», διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στις τέσσερις προτεραιότητες του κόμματος για την οικονομία, δεσμευόμενος για:

– Διατήρηση του αφορολόγητου.

– Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

– Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και του ΦΠΑ.

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Καραμανλής: Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια καθαρή νίκη

Μήνυμα συστράτευσης με στόχο την τελική νίκη έστειλε με δήλωσή του, προσερχόμενος στην ομιλία Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη δήλωσή του ανέφερε:

«Είμαστε όλοι εδώ, συστρατευμένοι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία για μια καθαρή νίκη. Μια νίκη που οδηγεί στην πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη Ελλάδα. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση.

Χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις, κοινωνική δικαιοσύνη και φροντίδα για τους μη ευνοημένους. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον χειρισμό των εθνικών υποθέσεων, ειδικά σε μία περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας στη γειτονιά μας. Αυτή την προοπτική μόνο η παράταξη μας, η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να διασφαλίσει», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε και πάλι με περίπου μιάμισι ώρα καθυστέρηση έναντι της αρχικώς ανακοινωθείσης (9 το βράδυ από 7.30 το απόγευμα), επιχείρησε εκ νέου να περιγράψει το διακύβευμα των εκλογών ως μία αντιπαράθεση των πολλών έναντι των «λίγων και ισχυρών».

Ξεκάθαρα διλήμματα στην τελική ευθεία για τις κάλπες-1

Τσίπρας: Το ΔΝΤ ξανάρχεται

Επιτιθέμενος στη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι το σχέδιο της είναι «πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεχτούς», το σχέδιο της είναι: «το ΔΝΤ ξανάρχεται και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά, όπως μιλά ο Βαυαρός κ. Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ για την προεδρία της Κομισιόν".

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο των πολιτικών του αντιπάλων, σχολιάζοντας ότι "προσπάθησαν να το κρύψουν πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις". Σχολίασε ότι όμως τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, «με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους». «Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα του", είπε, μιλώντας για εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, εφταήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων. Κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών επιδομάτων.

Ξεκάθαρα διλήμματα στην τελική ευθεία για τις κάλπες-2

Στην αναφορά του για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή «μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας» Και πρόσθεσε: «Αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας.

Και πρόσθεσε: «Πλέον εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας, μόνο εμείς έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονία όχι οι γείτονές μας. Τούτες τις μέρες τα ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά, γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και ότι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας».

Δημοσκοπήσεις

Οσον αφορά στην πιο πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα δημοσκόπηση, (Metron Analysis/Alpha) αυτή καταγράφει προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα λαμβάνουν:

ΝΔ: 30,3

ΣΥΡΙΖΑ: 23,1

ΚΙΝΑΛ:  5,6

ΧΑ: 5

ΚΚΕ: 4,8

Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν (κατώτερο και ανώτερο όριο)

ΝΔ: 29,6 – 34,4

ΣΥΡΙΖΑ: 21,8 – 26,2

ΚΙΝΑΛ: 5,5  – 8,1

ΧΑ: 4,6 – 7

ΚΚΕ: 4,6 – 7

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή