ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβάδισμα Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερή διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Ν.Δ. δείχνει η τελευταία, πριν από τις ευρωεκλογές, δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Ενώ η πρώτη και η δεύτερη θέση καταλαμβάνονται σταθερά από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως, η μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και στη Χρυσή Αυγή προμηνύεται έντονη. Η τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 21-22 Μαΐου, σε δείγμα 1.208 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. εμφανίζεται να συσπειρώνεται ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη σχετική έρευνα του Απριλίου και να αγγίζει το 31%, έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, επίσης, αυξάνει τα ποσοστά του. Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 7% και η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 6,5%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 5,5% και είναι το τελευταίο κόμμα που, με βάση τη δημοσκόπηση, εξασφαλίζει την είσοδο στην Ευρωβουλή. Από τα εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κόμματα τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφουν η Ελληνική Λύση (2,1%), η Ενωση Κεντρώων (1,9%) το Ποτάμι (1,7%), η ΜέΡΑ25 (1,6%), οι ΑΝΕΛ (1,4%), η ΛΑΕ (1,4%) και η Πλεύση Ελευθερίας (1,3%). Σε 10,5% επί του δείγματος καταγράφονται οι αναποφάσιστοι (7,5%) και όσοι απάντησαν λευκό/άκυρο ή αποχή (3%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την εικόνα χαμηλής συσπείρωσης που είχε. Σε αυτή την έρευνα η συσπείρωση καταγράφεται στο 60%, με αξιοσημείωτη μετακίνηση ψηφοφόρων του (15%) απευθείας προς τη Ν.Δ., αλλά και 4% προς το ΚΙΝΑΛ. Ποσοστό 3% του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μετακινείται στο ΜέΡΑ25 (Γιάνης Βαρουφάκης), ενώ 7% κινείται στην «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων. Η Ν.Δ. παρουσιάζει υψηλότατη συσπείρωση, με 84%, με μικρές διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5%) και τη Χρυσή Αυγή (3%). Μόλις 3% είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που εμφανίζονται να μετακινούνται προς την «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της κατανομής των αναποφάσιστων.

Το 27% εξ αυτών είχε ψηφίσει το 2015 ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 5% Ν.Δ. Ποσοστό 6% είχε ψηφίσει ΑΝΕΛ, 8% Ενωση Κεντρώων, KKE 4%, Ποτάμι 3%, ΚΙΝΑΛ 3%, Χρυσή Αυγή 3%, κάτι άλλο 9% και 32% λευκό/άκυρο ή απλώς απείχαν. Εάν στην πρόθεση ψήφου συνυπολογιστεί η επιρροή των αναποφάσιστων, τότε η εικόνα αλλάζει. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να κυμαίνεται μεταξύ 31,8% και 37,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε 24,2% και 29,2%. Εν ολίγοις, η κατάταξη ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο είναι δεδομένη, με οποιοδήποτε σενάριο και αν ληφθεί υπ’ όψιν. Αντιθέτως, η συμπεριφορά των αναποφάσιστων μπορεί να αλλάξει πλήρως τη σειρά ανάμεσα στις θέσεις 3 έως 5.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να κυμαίνεται μεταξύ 5,7% και 8,8%, το ΚΙΝΑΛ ανάμεσα σε 6,3% και 9,5% και το ΚΚΕ από 4,6% έως 7,5%. Η κατανομή των αναποφάσιστων εμφανίζει την Ελληνική Λύση να προσεγγίζει, υπό προϋποθέσεις την Ευρωβουλή (1,5 έως 3,1%) και την Ενωση Κεντρώων να βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τον συγκεκριμένο στόχο (1,3 έως 2,9%). Με τον συνυπολογισμό των αναποφάσιστων το Ποτάμι έχει ως «οροφή» το 2,7%, το ΜέΡΑ25 το 2,6% και οι ΑΝΕΛ, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας από 2,3%.