ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλμα νίκης Ν.Δ. ενόψει εθνικών εκλογών

27s15ekl
27s1eksf

Η πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και η επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εθνικές εκλογές –πιθανότερη ημερομηνία η 30ή Ιουνίου– ήταν το αποτέλεσμα της ιδιαίτερα μεγάλης σε έκταση ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην ευρωκάλπη όσο και στη μάχη των περιφερειακών εκλογών και των μεγάλων δήμων.

Η Ν.Δ., υπερβαίνοντας τις πλέον αισιόδοξες δημοσκοπικές εκτιμήσεις, επικράτησε στις ευρωεκλογές με διαφορά μεγαλύτερη του 9% και επί της ουσίας πραγματοποίησε «άλμα νίκης» ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε σπεύσει να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Το αποτέλεσμα της κάλπης αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, που ανέμενε μια «διαχειρίσιμη» ήττα στην περιοχή του 5%-6% στη χειρότερη των περιπτώσεων. Ο κίνδυνος μεγάλης διεύρυνσης της διαφοράς τους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο και οι φόβοι σκλήρυνσης της στάσης των θεσμών, αλλά και ενός πιθανού «ατυχήματος», είναι σαφές πως βάρυναν στις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

alma-nikis-n-d-enopsei-ethnikon-eklogon0

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δημιούργησαν και μια σειρά από άλλα, νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή: το ΚΙΝΑΛ διασφάλισε την τρίτη θέση, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα των προσδοκιών της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αισθητή είναι η πτώση της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, εικόνα «εξαΰλωσης» εμφάνισαν τρία κοινοβουλευτικά κόμματα: οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Αντιθέτως, με τις επιδόσεις τους, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη θέτουν σε αμφισβήτηση την έως πρόσφατα κοινή παραδοχή ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, σημαίνει ότι από εκείνη την ημέρα τυπικώς ενεργοποιείται η σχετική με τη διάλυση της Βουλής διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 41) που προβλέπει προκήρυξη εκλογών «μέσα σε τριάντα ημέρες». Ετσι, διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα που οδηγεί στην τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Η φράση «μέσα σε τριάντα ημέρες» σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις θα ήταν δυνατό να διεξαχθούν εθνικές εκλογές και στις 23/6. Ωστόσο εκτιμάται ότι πιθανότερη είναι η τελευταία Κυριακή, δεδομένου ότι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η νέα Βουλή, με τη σύνθεση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες, θα συγκληθεί προκειμένου να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο.