Αποχώρηση Στ. Θεοδωράκη από την ηγεσία του Ποταμιού

Αποχώρηση Στ. Θεοδωράκη από την ηγεσία του Ποταμιού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσε στο στρατόπεδο του Ποταμιού η καθαρή ήττα που υπέστη την Κυριακή στις ευρωεκλογές. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Πολιτικού Συμβουλίου στα γραφεία του κόμματος, παρουσία στελεχών, κοινοβουλευτικής ομάδας και ευρωβουλευτών, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία, εισηγούμενος, παράλληλα, τη μη κάθοδο του κόμματος στις επερχόμενες εθνικές κάλπες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης «έδειξε» ως διάδοχό του τον βουλευτή της παράταξης Γιώργο Μαυρωτά, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην επόμενη Βουλή ως υποψήφιος του Ποταμιού ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Μέχρι αργά το βράδυ, το ζήτημα βρισκόταν υπό συζήτηση και δεν είχε ληφθεί κάποια τελική απόφαση.

Παράλληλα, στον «αέρα» παρέμενε και η εν γένει συμμετοχή του Ποταμιού στις εθνικές εκλογές, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρά την εισήγησή του για μη κάθοδο, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα ακούσει την άποψη των στελεχών της παράταξης σε όλη τη χώρα, πριν εκφράσει την τελική πρότασή του.

Βαρύ κλίμα

Πρόκειται για μια εξέλιξη που, πάντως, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, μιας και από το βράδυ της Κυριακής το κλίμα στη Σεβαστουπόλεως ήταν πολύ βαρύ, δεδομένου ότι το Ποτάμι έμεινε πολύ μακριά, όχι μόνο από τα ποσοστά του στις τελευταίες ευρωπαϊκές και εθνικές κάλπες, αλλά και από μια επίδοση που θα δημιουργούσε προσδοκίες για την παραμονή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αλλωστε, ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη δήλωσή του λίγο μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είχε κάνει λόγο για σαφές μήνυμα που «δεν χωράει εξωραϊσμούς», αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας. Επιπλέον, από την προεκλογική κιόλας περίοδο είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσής του εάν η επίδοση της παράταξης δεν ήταν ικανοποιητική, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «αιώνιοι στην πολιτική δεν είμαστε, αν ο κόσμος μάς αφήσει μόνους, θα πρέπει να σκεφτούμε όλα από την αρχή».

Σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι, με ή χωρίς τον ιδρυτή του στην ηγεσία, καλείτο να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην… εντατική, αναζητώντας τρόπο ανάκαμψης, ή αν θα «τραβήξει την πρίζα», θέτοντας πρόωρο τέλος στην πολιτική του ζωή, έπειτα από πορεία μόλις πέντε ετών.

Ο δρόμος της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού, πάντως, ειδικά αν επικυρωνόταν η παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, φάνταζε από δύσκολος έως αδιάβατος, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κόμμα με παραδοσιακή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να χτίσει την επιστροφή του στο πολιτικό σκηνικό.

Απίθανο σενάριο

Την ίδια ώρα, απίθανο έμοιαζε και το σενάριο σύμπλευσης με κάποια άλλη πολιτική δύναμη, μιας και το Ποτάμι έχει ταχθεί επανειλημμένως «κατά του παλαιοκομματισμού» που εκπροσωπούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία και, παράλληλα, έχει ήδη βιώσει έναν περιπετειώδη και αποτυχημένο «γάμο» με το ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή