ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Oι αγορές προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Bloomberg: Oι αγορές προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Τα σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης και τη διαδικασία που θα οδηγήσει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης παραθέτει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg σε μια σύντομη ανάλυση του για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές προεξοφλούν ήδη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι μετά την νίκη στις ευρωεκλογές οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά 

«Οι αγορές ήδη προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε σε ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν η ΝΔ χρειαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα έχει πρόβλημα να βρει συμμάχους. Οπότε, φαίνεται απίθανο να υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο. 

Σχετικά με τα σενάρια για τη σύνθεση στη νέα Βουλή, το  Bloomberg εκτιμά ότι η ΝΔ δεν θα έχει πρόβλημα στο να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενώ προβλέπει ότι στη Βουλή μπορεί να μπουν ακόμη και 6 ή 7 κόμματα, ανάμεσα στα οποία και το ΜεΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη παρότι δεν κατάφερε να εκλέξει έδρα στις ευρωβουλή, πέφτοντας κάτω από τον πήχυ του 3%. 
 
«Ο αριθμός των εδρών που παίρνει ο νικητής των εκλογών εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα πιάσουν το όριο του 3%. Ενας από τους νέους παίκτες από τις ευρωεκλογές, το κόμμα του Βαρουφάκη, μπορεί να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να εκλέξει βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι έξι ή ακόμη και επτά κόμματα μπορεί να μπουν στη Βουλή, κάνοντας δύσκολο για τον Μητσοτάκη να εξασφαλίσει πλήρη πλειοψηφία 151 εδρών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
 
Οσο για το γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το Bloomberg σημειώνει ότι η ΝΔ «γρονθοκόπησε τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, κερδίζοντας τις ευρωεκλογές κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες», κάτι που δεν άφησε στον πρωθυπουργό «άλλη επιλογή από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι αυτό μπορεί να περιορίσει τη ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που χάνει υποστήριξη εδώ και κάποιο διάστημα».
 
Πηγή: BLOOMBERG