Αλ. Τσίπρας: Εκλογές στις 7 Ιουλίου – Τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

Αλ. Τσίπρας: Εκλογές στις 7 Ιουλίου – Τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα του λαού και επισπεύδει τις εκλογές. Πρόκειται για μία κίνηση δημοκρατικής ευαισθησίας » δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών  εκλογών, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 10 Ιουνίου και δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου 2019., τονίζοντας ότι «είναι επιβλαβής για την χώρα η μακρά προεκλογική περίοδος».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση η σχεδιαζόμενη ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων και πιθανόν δεκάδων τροπολογιών από το προεδρείο της Βουλής πριν τη δάλυσή της, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι « κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η βουλή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν».

Εκτός από τους Ποινικούς Κώδικες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα φέρει στη Βουλή μία μέρα πριν την διάλυσή της τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1 Ιανουαρίου 2020.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα και καλώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει στη Βουλή να ψηφίσει και τους κώδικες και μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα αντί για τον Σεπτέμβριο όπως είχαμε σχεδιάσει, αλλά κι αυτή είναι κοινής αποδοχής όλων των κομμάτων, που είναι η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1η Ιανουαρίου του 2020», είπε ο πρωθυπουργός. 

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού, που είπε "δεν αντέχω]» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες.

«Δεν θεωρώ υπερβολικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για ένα κόμμα που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Υπερβολικό θεωρώ το πόσο ανέβηκε η ΝΔ. Το ζήτημα είναι αυτό το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο;» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

«Ο νόμος Καστανίδη προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παρακάμψει την διαδικασία προκειμένου να μην μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη άρα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη, από τον νόμο, διαδικασία για τις αλλαγές στην ηγεσία» είπε ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης – που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: "καμία συναίνεση"».  

«Ζήτησα από τον υπουργό να καλέσει την αντιπολίτευση να αποφασίσουμε μαζί. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και η ΝΔ απαντά την επόμενη μέρα: "όχι δεν ερχόμαστε συναινετικά". Τι κρύβει αυτή η στάση της ΝΔ; Κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες»  δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. 

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησης του, της ανεξαρτησίας των θεσμών». 

Τέλος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής» και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

Για τις επερχόμενες εκλογές

Οποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη και λέγοντας ότι τα θέτει αφού «καθάρισε» όσους ήταν μαζί του στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή