ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Αποστολάκη – Σάναχαν στο Πεντάγωνο

Τουρκία, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Αποστολάκη – Σάναχαν στο Πεντάγωνο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, επισκέφθηκε στην Ουάσινγκτον το Πεντάγωνο, όπου μετά από την επίσημη τελετή υποδοχής συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Patrick Shanahan.

Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, εξετάσθηκε το άριστο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. 

Ο ΥΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τις προσπάθειες που  καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης έθεσε επί τάπητος το θέμα της συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα ο υπουργός φέρεται να είπε ότι η ολοκλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσει στρατηγικό αδιέξοδο που θα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών για τη διαχείριση μιας τέτοιου είδους κρίση.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζήτησε τη συμβολή της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και κυρίως να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.Προφανώς, δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις. Με τον ομόλογό μου αναφερθήκαμε στη μεγάλη πρόοδο της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις μας, η στρατηγική μας σχέση, είναι σε άριστο, σε εξαιρετικό επίπεδο» επισήμανε ο υπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σάναχαν αναφέρθηκε στην ισχυρή συνεργασία που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, ευχαριστώντας τον ΥΠΕΘΑ για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα αλλά και για το έργο που επιτελεί στην προσπάθεια προώθησης της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  για το πως σχολιάζει την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από τα πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας».

Καθ’όλη τη διάρκεια των επισκέψεων και επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο ΥΕΘΑ συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, ενώ επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδας και παράλληλα συναντήθηκε με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή.

Επιστολή Σάναχαν στον Ακάρ για τους S-400

Σε ερώτηση για τον αν επιβεβαιώνει την αποστολή επιστολής στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο κ. Σάναχαν απάντησε ότι η συγκεκριμένη επιστολή ενημερώνει για τις επόμενες επίσημες κινήσεις της Ουάσινγκτον στην περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

 Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επιστολή φέρεται να θέτει ως διορία την 31 Ιουλίου για την απομάκρυνση των Τούρκων πιλότων που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος για τα F-35.

«Έστειλα μία επιστολή στον Ακάρ, επικοινωνώ συχνά μαζί του γιατί κάνουμε τόση πολλή σημαντική δουλειά μαζί. Είναι στρατηγικός μας εταίρος και η επιστολή είναι για τα επόμενα επίσημα βήματα καθώς λαμβάνουν μία απόφαση να αγοράσουν τους S400. Η προσφορά που έχουμε κάνει στην Τουρκία για τους Patriot είναι πολύ ανταγωνιστική και θέλω να βεβαιωθώ ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός και ξεκάθαρος ώστε να βρούμε μία λύση. Βρίσκω ότι κάποιες φορές είναι χρήσιμο να γράψει κάποιος ένα γράμμα, καθώς όλοι είναι πολύ απασχολημένοι και θα ακολουθήσω τηλεφωνικώς, αλλά θα βοηθήσει να κλείσουμε το θέμα», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ