Ανάλυση: Σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο η Αλβανία – Μετωπική σύγκρουση Μέτα – Ράμα

Ανάλυση: Σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο η Αλβανία – Μετωπική σύγκρουση Μέτα – Ράμα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Αλβανία μετά και την μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα για το θέμα των  δημοτικών εκλογών.

Ο Μέτα υπέγραψε σήμερα το πρωί, ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας και σε απ ευθείας μετάδοση, το διάταγμα με το οποίο ακυρώνει τις εκλογές της 30ης Ιουνίου επικαλούμενος την πολιτική οξύτητα που κυριαρχεί στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, για την Πέμπτη συγκαλείται  το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου Μέτα.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, από την πλευρά της, επιμένει να κατεβάζει στο κέντρο των Τιράνων κατά χιλιάδες τους οπαδούς της αξιώνοντας μέσω των δυναμικών διαδηλώσεων  που  συνήθως εξελίσσονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία, την παραίτηση του Ραμα και την διενέργεια «τιμίων εκλογών». 

Τα κόμματά της απέχουν ήδη από τις αρχές του χρόνου από το κοινοβούλιο και  έχουν  ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος Μέτα πήρε την απόφαση, όπως υποστήριξε, της ακύρωσής τους, διαισθανόμενος τον κίνδυνο διχασμού του λαού, αλλά ο Ράμα εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί μαζί του, όπως και με την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί, και δεν είναι ο μόνος, ότι  διαθέτει  την λαϊκή υποστήριξη- κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές του 2017- και επομένως δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, που ούτως ή άλλως από την επομένη της εκλογής του, τού ζητάει να φύγει.

Μέχρι που θα το πάει όμως; ακόμα και αν βρει στη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη, την πλειοψηφία για να καθαιρέσει τον Μέτα, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εδώ και καιρό έχει πάψει να υπάρχει. Ο Μέτα, επομένως, θα δικαιούται να λέει ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής, εάν υπάρξει, θα στερείται νομιμοποίησης και θα παραμένει στο πόστο του, χωρίς καμία συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Θα ρισκάρει  να  οργανώσει ψηφοφορία για εκλογή δημάρχων, όταν η αντιπολίτευση  όχι μόνο θα απέχει αλλά, όπως έχουν δηλώσει οι ηγέτες της, θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει στην πράξη την ψηφοφορία σε πόλεις και χωριά;

Και που θα οδηγηθεί η χώρα εάν σε μια τέτοια περίπτωση  γενικευθούν τα επεισόδια και ο Ραμα κατεβάσει και αυτός στους δρόμους τους οπαδούς του;

Από την άλλη, όμως, πόσο μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση που υπονομεύει όχι μόνο την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη εικόνα της χώρας  διεθνώς;

Η Αλβανία δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ σε λίγες μέρες λόγω της απύθμενης διαφθοράς στην οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση «κολυμπάει» και ο Ράμα και το ευρωπαϊκό της μέλλον γίνεται όλο και πιο γκρίζο.

Και ο διεθνής παράγοντας; τίποτα δεν δείχνει ότι έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον Εντι Ράμα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κάνουν συστάσεις και προς τις δυο πλευρές για ηρεμία και διάλογο, αλλά μέχρι εκεί. 

Ο σοσιαλιστής ηγέτης εξακολουθεί να αποτελεί τον προνομιακό συνομιλητή τους, τον πολιτικό που επηρεάζει, αν όχι κατευθύνει, τις εξελίξεις στο ευαίσθητο αλβανικό τόξο της βαλκανικής.

Χωρίς τον Ράμα, η σταθερότητα στο Κόσοβο δεν θα ήταν δεδομένη και ούτε στη Βόρεια Μακεδονία ο Ζάεφ θα έκανε περιφερειακά γεωπολιτικά «θαύματα».

Εξάλλου είναι πολλοί εκείνοι, και ο ίδιος φυσικά, που επιμένουν ότι  δεν έχει εξαντληθεί το πολιτικό του κεφάλαιο και εξακολουθεί να έχει την λαϊκή στήριξη.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε ίσως ως μόνη διέξοδος στην πολιτική και πολιτειακή κρίση να προβάλλει η προσφυγή στις κάλπες, όχι στις δημοτικές αλλά στις βουλευτικές, με «τίμιους όρους», όπως ζητάει η αντιπολίτευση και την εγγύηση του διεθνούς παράγοντα.

Εκεί ο Ραμα ή θα πάρει το «σκαλπ» σε όσους εντός και εκτός της χώρας  του ζητούν να φύγει  ή θα πάει στο σπίτι του- και ίσως σε κάποιο δικαστήριο. Άλλη διέξοδος επί του παρόντος δεν διαφαίνεται και  εν τω μεταξύ όσο κυλάει ο χρόνος η χώρα βυθίζεται στην κρίση. Μένει να φανεί εάν ο Ραμα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή