ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση της θα έχει συνέπειες και τίμημα

Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση της θα έχει συνέπειες και τίμημα

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ευρώπη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και τις ενέργειες εξόρυξης που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και υπογραμμίζει τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και στοχευμένων μέτρων, δηλαδή, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ, με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων.

«Τόσο ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως τέτοια απόφαση που να συνοδεύεται με στοχευμένα και συγκεκριμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου μετά το θερμό επεισόδιο των Ιμίων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρή μεταστροφή που αποτελεί μία επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι σαφές πως διανύουμε μία περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πράγμα που δεν το βλέπουμε μονάχα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

«Ανεξάρτητα με τις αιτίες που οδηγούν την Τουρκία σε αυτή τη συμπεριφορά, αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες και τίμημα» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε να τερματίζει τις ενέργειες της παραβατικότητας και εφόσον τις τερματίσει, να υπάρξουν νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, αντί να προχωρά σε συνομιλίες με τους γείτονές της».

Ερωτηθείς γιατί δεν συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ ο Πρωθυπουργός απάντησε:

«Αν η συνεδρίαση και ο συντονισμός των υπουργών και του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου θα πρέπει να θεωρείται δραματοποίηση, το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε τόσες ώρες και έβγαλε αυτή την ανακοίνωση, τι είναι; Ώρες ώρες, δεν μπορώ να περιγράψω αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά, να υπόκεινται τα εθνικά θέματα στην καθημερινή αντιπαράθεση. Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας ήταν επιβεβλημένη, δεν ήταν δραματοποίηση. Καλό είναι με αυτά τα ζητήματα να μην γίνεται κομματική αντιπαράθεση, αλλά να υπάρχει μια ενιαία εθνική γραμμή».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Θέλω να διαβεβαιώσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι είναι και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και πρόβλεψη».