ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Την 7η Ιουλίου κλείνει ένας κύκλος μίας 10ετούς οδύσσειας

Κυρ. Μητσοτάκης: Την 7η Ιουλίου κλείνει ένας κύκλος μίας 10ετούς οδύσσειας

Την εκτίμηση ότι μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου «θα κλείσει ένας κύκλος μίας 10ετούς οδύσσειας» εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει η ψήφος καρδιάς αλλά και η ψήφος μυαλού. Υπάρχει όμως και η αναγνώριση ότι η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στις εκλογές, όχι απλά ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει μία «σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία, και λόγω του καλοκαιριού και λόγω του γεγονότος ότι προηγήθηκαν οι ευρωεκλογές» ωστόσο σημείωσε:

«Η κάλπη της 7η Ιουλίου είναι άδεια όχι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Είναι κρίσιμες οι εκλογές αυτές και πιστεύω ότι θα έχουμε μαζική συμμετοχή. Η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές πολύ πιο ώριμη από ότι νομίζαμε και είναι μία επιτυχία».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά» απάντησε:

«Δεν είναι δουλειά μου να ξεμπερδέψω με κανέναν. Δουλειά μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό. Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρουν αλλά νομίζω ότι θα μπει σε περιπέτειες. Εύχομαι, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και στείλει στην αντιπολίτευση τον κ. Τσίπρα, να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην επανέλθει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΝΔ αν εκλεγεί κυβέρνηση, θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα και ζήτησε τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού.

«Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο» διευκρίνισε, σημείωσε, όμως, ότι αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Ανέφερε, επίσης, ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ θα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι, αλλά και για «προβληματικά» άρθρα του Ποινικό Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας.

«Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και αυτό μία ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Η ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης σε εμένα».

Ερωτηθείς για τη συγκρότηση του υπουργικού του συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει κατασταλάξει «σε περισσότερο από το 50% των μελών του» και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα για μένα δεν είναι το μέγεθος, αλλά η ποιότητα των ανθρώπων. Δεν θα είναι μικρό, ούτε ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά θα δείτε αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, και σε θέσεις υπουργών, αλλά περισσότερο σε θέσεις υφυπουργών».

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά κάποιο υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν.

«Εκτιμώ ότι τα κόμματα της οργής θα ‘πεθάνουν’ σε αυτή την κάλπη. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά ανατέλλει μία ισχνή ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μίγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας», αναφερόμενος στο 2015.

Τόνισε πως στόχος είναι, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα capital controls να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ και για αυτοσχεδιασμούς που προέρχονται από το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών.

Όσον αφορά στα θέματα της οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι οι στόχοι για το 2019 θα επιτευχθούν «δίχως έκτακτα μέτρα» ενώ σημείωσε πως «θα οικοδομήσουμε πολύ γρήγορα αξιοπιστία».

«Θα πάω στους Ευρωπαίους και θα ζητήσω γρήγορα αλλά όχι άμεσα, τη μείωση των ζητούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διασφαλίσουμε μείωση των φόρων» συνέχισε.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας οποιουδήποτε τμήματος», επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο για τη διατήρηση των επικουρικών και υπογράμμισε ότι «οι συνταξιούχοι έχουν μόνο να ωφεληθούν από την ρωμαλέα ανάπτυξη της οικονομίας».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ασύλου λέγοντας:

«Το άσυλο καταργείται. Θα συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο μας νομοθέτημα. Τα πανεπιστήμια θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι και θα εφαρμόζεται η νομοθεσία. Θα χρειαστούν οργανωμένες παρεμβάσεις της αστυνομίας, ιδίως στα κτίρια που αποτελούν ‘σύμβολα’ για τις καταλήψεις».

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε:

«Τα είπε πολύ ωραία. Ευχαριστώ και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά, που παρέχουν, χωρίς αστερίσκους, τη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία να πείσει τους πολίτες να την εμπιστευθούν. Ο κ. Καραμανλής μίλησε με αυτοκριτική διάθεση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται η ελληνική κοινωνία να γυρίσει πίσω στο ότι έγινε το ’07, το ’08, το ’09, αλλά να γνωρίζει που θα είμαστε το 2021 και τι θα κάνουμε σε ορίζοντα τετραετίας».