Μαύρη λίστα των ΜΜΕ στην Τουρκία

Μαύρη λίστα των ΜΜΕ στην Τουρκία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονες αντιδράσεις από τον δημοσιογραφικό κόσμο της Τουρκίας προκάλεσε η δημοσίευση αναλυτικής έκθεσης φιλοκυβερνητικού ινστιτούτου για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Δημοσιογραφικές ενώσεις της Τουρκίας έκαναν λόγο για «μαύρη λίστα» ανεπιθύμητων δημοσιογράφων και για ένα νέο, σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Η επίμαχη έκθεση, έκτασης 202 σελίδων, δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, ινστιτούτο που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Βασικό αντικείμενο της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της κάλυψης των τουρκικών εξελίξεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το βρετανικό BBC, η γερμανική Deutsche Welle, η Φωνή της Αμερικής, το ρωσικό Sputnik και το γαλλικό Euronews.

Στο αναλυτικό αυτό έγγραφο καταγράφονται δεκάδες δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατηγορούνται για μονομέρεια και προκατάληψη εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, καταχωρίζονται οι επαγγελματικές διαδρομές αρκετών δημοσιογράφων στους οποίους καταλογίζονται «κοσμικές και αριστερές» επιδράσεις και «αντικυβερνητική γλώσσα» στην κάλυψη των τρεχουσών εξελίξεων. Μία από τις κυριότερες εξαιρέσεις στις αρνητικές αξιολογήσεις της έκθεσης αφορά τους ανταποκριτές της κινεζικής ραδιοφωνίας, στους οποίους αναγνωρίζεται αντικειμενικότητα.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας προειδοποίησε ότι πρόκειται να ασκήσει αγωγή εναντίον του ινστιτούτου. Από την πλευρά της, η Ενωση Τούρκων Δημοσιογράφων χαρακτήρισε την επίμαχη έκθεση «σοβαρό πλήγμα στην τουρκική δημοκρατία, στις ελευθερίες του Τύπου και της έκφρασης». Στην ίδια ανακοίνωση η επίμαχη έκθεση χαρακτηρίζεται «μαύρη λίστα, που μοιάζει περισσότερο με δουλειά της αστυνομίας παρά με επιστημονική έρευνα». Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε σαρωτικά μέτρα εναντίον των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Τουρκία στην 157η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες του κόσμου ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Στο μεταξύ, το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη διήμερη σύνοδο των βαλκανικών χωρών, που αρχίζει σήμερα στο Σεράγεβο. Πρόκειται για τη σύνοδο κορυφής της Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που ιδρύθηκε το 1996 και αντιπροσωπεύει τον μοναδικό θεσμό που συμπεριλαμβάνει όλες τις βαλκανικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή