ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννα Διαμαντοπούλου: Το νέο εθνικό αφήγημα

Αννα Διαμαντοπούλου: Το νέο εθνικό αφήγημα

Η νίκη της Ν.Δ., με μεγάλη διαφορά, εκφράζει ελπίδα και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ψηφοφόροι επέλεξαν την «ηθική της ευθύνης» – δηλαδή το ποιος και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα. Οι ανάγκες και τα όνειρα των πολιτών συναντήθηκαν με το σχέδιο και το ύφος του κατάλληλου πολιτικού την κατάλληλη στιγμή.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη ανάταξης της πατρίδας παραμέρισε συναισθηματικές αναστολές, καταβολές και πολιτικές διαδρομές. Οχι εύκολα, αλλά πάντως συνειδητά, για να ξεπεραστούν οι κούφιες μεγαλοστομίες, ο διχασμός και ο στάσιμος προστατευτισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποκαλυφθούν επιτέλους και να ξεπεραστούν οι καθηλωτικοί πολιτικοί μύθοι της μεταπολίτευσης. Ο Σεπτέμβριος του 2019 θα βρει την Ευρώπη με νέα ηγεσία, την Ελλάδα με νέα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κράτησε ισχυρές δυνάμεις έχοντας πλέον τον ρεαλισμό που προσδίδει η διακυβέρνηση και ένα ΚΙΝΑΛ με εμπειρία και θέσεις που μπορούν να εγγυηθούν τις αναγκαίες συναινέσεις.

Η Ε.Ε. υποχρεούται να προχωρήσει μπροστά αν δεν θέλει να βυθιστεί στη στασιμότητα. Στη νέα εποχή για την Ευρώπη, η Ελλάδα οφείλει να μετατραπεί από αντικείμενο αποφάσεων σε υποκείμενο που συμμετέχει ενεργά και παίζει ρόλο στις εξελίξεις.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται πάνω από όλα εμπιστοσύνη. Την εμπιστοσύνη των πολιτών την πετυχαίνει με τα διαδοχικά εκλογικά αποτελέσματα και τη συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων πέρα από τον κομματικό κορμό της Ν.Δ.

Η εμπιστοσύνη των αγορών φαίνεται ήδη να προεξοφλείται. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως για επενδύσεις μακρόπνοες και εντάσεως εργασίας, απαιτεί άμεσες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κεφάλαια και δουλειές στη χώρα από τον παραμελημένο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης μέχρι την υψηλή τεχνολογία και τον πολιτισμό. Η εμπιστοσύνη των εταίρων, που θα παράσχει δημοσιονομικό χώρο διευκολύνοντας την ισχυρή ανάπτυξη, προϋποθέτει όλα τα παραπάνω. Μετά την πενταετή στασιμότητα –στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την ψηφιακή στρατηγική–, η χώρα χρειάζεται να δώσει σαφή δείγματα επιταχυνόμενης εξέλιξης. Να εμπνεύσει την κοινωνία με ένα νέο εθνικό αφήγημα.

Το αφήγημα αυτό πρέπει να συνοδεύεται από συνεπές πολιτικό σχέδιο συνέπειας, με αριθμούς, χρονοδιάγραμμα, το ήθος της αλήθειας και δημοκρατικό ύφος. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή.

* Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος Ε.Ε.