Ηρεμα νερά στη Χαρ. Τρικούπη μετά την κάλπη

Ηρεμα νερά στη Χαρ. Τρικούπη μετά την κάλπη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντεταγμένα και σε κλίμα ομαλότητας φαίνεται πως εισέρχεται το ΚΙΝΑΛ στη μετεκλογική περίοδο, έχοντας «αποδεχθεί» τον ρόλο του στον πολιτικό χάρτη που διαμορφώθηκε μετά την ευρεία επικράτηση της Ν.Δ. αλλά και την αξιοσημείωτη διατήρηση δυνάμεων που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαρ. Τρικούπη χαράσσει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας πάνω στο δίπτυχο «αυτόνομη πορεία, υπεύθυνη αντιπολίτευση», με βασικό στόχο την ισορροπία μεταξύ της κριτικής απέναντι στη νέα κυβέρνηση και της πρόθεσής της για συνεννόηση σε συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους είχε προτάξει πολλές φορές προεκλογικά.

Βέβαια, είναι σαφές ότι η μεγάλη πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής θα είναι να ανατρέψει την –εδραιωμένη πλέον– πρωτοκαθεδρία της Κουμουνδούρου στον κεντροαριστερό χώρο. Εγχείρημα όχι εύκολο, δεδομένου και του ξεκάθαρου πια προσανατολισμού του Αλέξη Τσίπρα προς τον μετασχηματισμό του κόμματός του σε «μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη», όπως ο ίδιος ανέφερε την Κυριακή. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο βασικός πολιτικός αντίπαλος για το ΚΙΝΑΛ.

Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, πάντως, παρά την… υποβόσκουσα κριτική κατά της ηγεσίας προεκλογικά, δεν έχει υπάρξει καμία παρέκκλιση από την «ανάγνωση» που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, με το 8,10% να εκλαμβάνεται «ως θετική επίδοση, που επετεύχθη εν μέσω δύσκολων συνθηκών». Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι συνέβαλε και η επικοινωνία του Κώστα Σημίτη με την κ. Γεννηματά λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τον πρώην πρωθυπουργό να αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα.

Με το βλέμμα πλέον στη νέα Βουλή, το ΚΙΝΑΛ αύξησε τη δύναμή του κατά τρεις έδρες, αριθμώντας πλέον 22 έναντι 19 που κατείχε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το ότι η κ. Γεννηματά θα κρατήσει την έδρα της στον νότιο τομέα της Αθήνας και όχι στο Ηράκλειο, κάτι που σημαίνει ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου θα παραμείνει στο Κοινοβούλιο, αφήνοντας εκτός την Τόνια Αντωνίου, παρότι η τελευταία, σε ένα από τα «ντέρμπι» της Κυριακής, επικράτησε του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με μόλις 65 ψήφους διαφορά.

Εκτός του κ. Παπαθεοδώρου, αξιοσημείωτη είναι η μη επανεκλογή και του Γιάννη Μανιάτη στην Αργολίδα, όπου την έδρα κέρδισε ο Ανδρέας Πουλάς. Από εκεί και πέρα, τρία ιστορικά στελέχη, οι Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιάννης Κουτσούκος και Δημήτρης Κρεμαστινός, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την κοινοβουλευτική τους θητεία σε Λακωνία, Ηλεία και Δωδεκάνησα αντίστοιχα. Επιπλέον, στον πρώην υπουργό και προερχόμενο από το ΚΙΔΗΣΟ Χάρη Καστανίδη πέρασε η έδρα του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Η επίσημη είσοδος στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα επισφραγιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας κοινοβουλευτικής ομάδας. Θα προηγηθούν, τις προσεχείς ημέρες, τα εκτελεστικά όργανα, με το Πολιτικό Συμβούλιο να έχει συγκληθεί την Πέμπτη και την Κεντρική Επιτροπή την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή