«Ηχηρές» απουσίες από τη Βουλή

«Ηχηρές» απουσίες από τη Βουλή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηχηρά» ονόματα, μεταξύ των οποίων και πολλούς πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άφησαν εκτός Βουλής οι εξαντλητικές μονομαχίες των σταυρών και οι «καραμπόλες» των εδρών. Μεταξύ άλλων, εκτός Βουλής μένουν ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που έχασε από τον Παύλο Πολάκη την έδρα στα Χανιά, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Σταύρος Κοντονής (ο οποίος είναι μεν πρώτος στη Ζάκυνθο από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα του δεν παίρνει τη μία έδρα του νησιού), ο Νίκος Ξυδάκης που βγήκε εκτός από τη Ραλλία Χρηστίδου όταν οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα έπεσαν από έξι στις πέντε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο τέως υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Μεταξύ άλλων, εκτός βρέθηκαν η Αννέτα Καββαδία, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Μάκης Μπαλαούρας, η Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Κυρίτσης. Για μόλις 5 σταυρούς έμεινε εκτός και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (την έδρα κέρδισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος).

Μεικτές εντυπώσεις άφησαν οι λεγόμενες «μεταγραφές» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί η τέως αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ εκτός Βουλής μένουν και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαρία Ρεπούση. Αντίθετα, την εκλογή τους πέτυχαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης, Θάνος Μωραΐτης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός έμεινε ο Θεόδωρος Φορτσάκης στην Α΄ Αθηνών, ενώ στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών εκτός μένει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός. Στον Νότιο Τομέα δεν εκλέγεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κερδίζει μία θέση στο Κοινοβούλιο. Από τις μεταγραφές της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να εκλεγούν ο Πέτρος Τατσόπουλος στον Βόρειο Τομέα και ο Γρηγόρης Ψαριανός στον Νότιο.

Το ΚΙΝΑΛ αύξησε τις δυνάμεις του κατά 5 έδρες, ωστόσο έχασε τις έδρες στην Ανατολική Αττική, στα Δωδεκάνησα και στη Λακωνία, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγονται οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Δημήτρης Κρεμαστινός και Λεωνίδας Γρηγοράκος αντίστοιχα. Εκπληξη αποτέλεσε η μη εκλογή του Γιάννη Μανιάτη στην Αργολίδα, που έχασε από τον συνυποψήφιό του Ανδρέα Πουλά.

Στο μεταξύ, στροφή στην καριέρα τους κάνουν, εξαιτίας της εκλογής τους, η Ραλλία Χρηστίδου και η Καλλιόπη Βέττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νόνη Δούνια από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25. Αρκετοί άλλοι «επώνυμοι» έμειναν εκτός. Μεταξύ άλλων, δεν τα κατάφεραν οι Βάνα Μπάρμπα (ΚΙΝΑΛ), Σοφία Μουτίδου (ΚΙΝΑΛ), Γιώργος Χρανιώτης (ΜέΡΑ25), Τάκης Φύσσας (Ν.Δ.), Δημήτρης Παπανικολάου (Ν.Δ.) και Στάθης Δρογώσης (ΚΚΕ). Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Σεμίνας Διγενή, η οποία έδειχνε να εκλέγεται στην Α΄ Πειραιώς, αλλά τελικά το ΚΚΕ έχασε την έδρα, με αποτέλεσμα η γνωστή δημοσιογράφος να μείνει εκτός. Πριν από ένα μήνα η κ. Διγενή είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής ΚΚΕ, αλλά παραιτήθηκε για να κατέβει υποψήφια στις εθνικές εκλογές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, εξελέγησαν από τη Νέα Δημοκρατία η Φωτεινή Πιπιλή, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Λοβέρδος (δεν τα κατάφεραν ο Αντώνης Πανούτσος και ο Δημήτρης Τσιόδρας). Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν οι δημοσιογράφοι της ΕΤ3, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Δώρα Αυγέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή