Εκτόξευση στα ποσοστά της Ν.Δ.

Εκτόξευση στα ποσοστά της Ν.Δ.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις όπως η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι βουλευτές από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των κομμάτων σε επιμέρους περιφέρειες.

Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε σημαντική άνοδο στα ποσοστά της σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ωστόσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως στην Πιερία, στα Χανιά, στην Ευρυτανία και στη Ζάκυνθο κατάφερε να πετύχει αύξηση που πλησιάζει το 15%. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, δηλαδή τη Φωκίδα, τα Γρεβενά, την Ευρυτανία, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάμο, τη Ζάκυνθο. Το να κερδηθούν όλες οι μονοεδρικές ήταν ένα από τα στοιχήματα που είχε θέσει προεκλογικά η κομματική ηγεσία. Αν και σε όλες αυτές τις περιφέρειες το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές ανέβασε τα ποσοστά του, ωστόσο η ανατροπή θεωρείται ότι συνέβη στη Ζάκυνθο. Η συγκεκριμένη περιφέρεια δεν είχε σχεδόν ποτέ μπλε χρώμα την τελευταία τριαντακονταετία. Τώρα όμως έμεινε εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής και εκλέγεται ο Διονύσης Ακτύπης. Η Ευρυτανία, από την άλλη, αποτελούσε πάντα κάστρο της «γαλάζιας» παράταξης, όμως, όπως φαίνεται, η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση έργων απέδωσε σημαντική ενίσχυση του ποσοστού της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του πλευρά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται δραστικά στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 12,18%, στην Ξάνθη κατά 10,01% ενώ σημαντική μείωση σημειώθηκε και σε Πιερία, Χαλκιδική, Β Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία και Δράμα.

Αστικά κέντρα

Τηρώντας τη σχετική παράδοση που έχει διαμορφωθεί, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθήνας με ποσοστό 42,33% έναντι 31,28% του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν είχε πετύχει 31,55%. Στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών (νέα εκλογική περιφέρεια) η Νέα Δημοκρατία αύξησε σημαντικά το ποσοστό της από 32,77% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές στο 45,81% σε αυτές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 28,22% τώρα από 31,10% στις εκλογές του 2015.

Στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είδε το ποσοστό του να μειώνεται, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση με ποσοστό 38,60% (41,18% τον Σεπτέμβριο του 2015) έναντι 29,69% της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αύξησε το ποσοστό του κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ποσοστό 39,49% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε δεύτερος καταγράφοντας ποσοστό 32,03%.

Στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την πρώτη θέση, αν και το ποσοστό του μειώθηκε συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ενώ αντίθετα η Ν.Δ. κατέγραψε σημαντική αύξηση του ποσοστού της. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ποσοστό 38,22% (42,02% τον Σεπτέμβριο 2015) έναντι 30,19% της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε ποσοστό 18,32%.

Τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία πήρε την πρώτη θέση ενισχύοντας σημαντικά το ποσοστό της.

Στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. έχει ποσοστό 35,55% (25,29% τον Σεπτέμβριο 2015) έναντι 31,29% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. κατέγραψε ποσοστό 43,01% (Σεπτέμβριος 2015 – 29,50%) έναντι 25,14% του ΣΥΡΙΖΑ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε καταγράψει ποσοστό 32,88%.

Η επομένη της εκλογικής αναμέτρησης και η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να εισέλθει στη Βουλή προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις στο κόμμα. Χθες, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε μέσω Twitter το αίτημα για επανακαταμέτρηση των ψήφων της Χ.Α. σε όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα συγκέντρωσε την Κυριακή ποσοστό 2,93% έναντι 6,99% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή