Ρότζερ Κόεν: Αν ψάχνετε μία αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δοκιμάστε την Ελλάδα

Ρότζερ Κόεν: Αν ψάχνετε μία αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δοκιμάστε την Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι η καλή είδηση της Ευρώπης», είναι ο τίτλος άρθρου του δημοσιογράφου των New York Times, Ρότζερ Κόεν, σχετικά με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.

«Αν ψάχνετε για μία αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δοκιμάστε την Ελλάδα. Ναι, καλά διαβάσατε. Έχοντας χάσει το ένα τέταρτο της οικονομίας της κατά τη διάρκεια μίας καταστροφικής ύφεσης, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, με τη Δημοκρατία της άθικτη, τους εξτρεμιστικούς πειρασμούς ηττημένους και τον αντιαμερικανισμό ξοφλημένο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε στη σφαίρα του λαϊκισμού και η πρώτη που τον εγκατέλειψε.

Αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κόεν τονίζει ότι έχοντας σπουδάσει στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, και έχοντας εργαστεί στη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να υπερνικήσει τις αντιλήψεις που τον ήθελαν πολύ «Αμερικανό» και πολύ τεχνοκράτη για την ελληνική πολιτική σκηνή, ώστε να καταφέρει να εκλεγεί.

«Μέσα από μια εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, να ξεκολλήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να αναμορφώσει ψηφιακά την οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να καταστήσει τον δημόσιο τομέα πιο αποτελεσματικό, ο Μητσοτάκης κατάφερε να πείσει τους Έλληνες, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, που μπορεί να μετατρέψει τις εκλάμψεις ανάκαμψης σε βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αυτοδυναμία στη Βουλή, έχει τα μέσα για να επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κόεν.

Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, καθώς η Ελλάδα «παραμένει δέσμια των δημοσιονομικών περιορισμών που της έχει επιβάλει η Γερμανία και άλλοι πιστωτές της, αναφορικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων». Επίσης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να επιβληθεί στις «παλαίες δυνάμεις» του νεποτισμού στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθώς, όπως αναφέρει, «το παλιό μοντέλο δεν θα δουλέψει».

Ωστόσο, ο Κόεν εμφανίζεται αισιόδοξος, τονίζοντας ότι «ο νέος πρωθυπουργός είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους προκλήσεις» και υπενθυμίζοντας μία συνάντηση που είχε μαζί του το 2013, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη σύντομη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός του είχε τονίσει, ότι «η χώρα έχει τεντωθεί στα όρια της», με τον Κόεν να προσθέτει, ότι αυτά τα όρια δεν ξεπεράστηκαν λόγω της δικλείδας ασφαλείας των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι απέτρεψαν τον δρόμο προς την καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή