ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πρώτο πλάνο στην αντιπολίτευση ο Αλ. Τσίπρας – Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πρώτο πλάνο στην αντιπολίτευση ο Αλ. Τσίπρας – Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Ηξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Τα παραπάνω δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να σταματήσει τη δημιουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση μέσα σε δύο 24ωρα του κ. Τσίπρα που αποτυπώνει μία πρώτη τάση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο δράσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός πως ο τέως πρωθυπουργός «ψάχνει να βρει τα πατήματά του» στον νέο του ρόλο μετά 4,5 χρόνια στην εξουσία, η δεύτερη αυτή συνεχόμενη παρέμβαση μετά το συμβάν στη Χαλκιδική, σκιαγραφεί την πρόθεσή του για συχνές παρεμβάσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση, που δεν θα αποκοπεί από ταξικά χαρακτηριστικά. Η δήλωση, άλλωστε, είχε και δεύτερο σκέλος, «εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά» έλεγε η ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την αποπομπή του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου, με την αιτιολογία πως έχει διατελέσει σύμβουλος της Lamda Development, κάτι που δημιουργεί, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα». Η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνει σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ τις «παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Lamda Development με τη Ν.Δ. και τις εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρείας για το έργο του Ελληνικού, με στόχο την τροποποίηση της σύμβασης εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

Σήμερα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η δεύτερη, μετά τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, συνεδρίαση κομματικού οργάνου μέσα σε μία εβδομάδα έπειτα τις εθνικές εκλογές, δείχνει πως ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να χρονοτριβήσει και να χαθεί το μομέντουμ που σε ένα βαθμό πήρε μετά το 31,6% των εκλογών. Στην ίδια λογική ο τέως πρωθυπουργός θέλει να «κλείσει» μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους τις εσωτερικές εκκρεμότητες και να έχει καθαρό πεδίο για να ασκήσει την αντιπολίτευση που επιθυμεί. Στην Κουμουνδούρου εξάλλου γνωρίζουν πως μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ο κ. Μητσοτάκης έχει ορίζοντα 4ετίας, σημειώνουν ωστόσο πως ο πολιτικός χρόνος στη χώρα κινείται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι παλαιότερα και μπορεί να αποδειχθεί πιο συμπυκνωμένος. Αρμόδιες πηγές του κόμματος, πάντως, σημείωναν στην «Κ» πως η συζήτηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από σήμερα θα είναι «εφ’ όλης της ύλης» και σε καμία περίπτωση δεν θα βάλει «κάτω από το χαλί» τις αιτίες των δύο εκλογικών αποτυχιών. «Διαφορετικά θα σημαίνει πως είμαστε ένα κόμμα που συμβιβαζόμαστε με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνει με νόημα κομματικό στέλεχος.