Γ. Παπανδρέου: Είχα πει από τότε για τις παθογένειές μας ότι, αν δεν τις ανατρέψουμε, θα βουλιάξουμε

Γ. Παπανδρέου: Είχα πει από τότε για τις παθογένειές μας ότι, αν δεν τις ανατρέψουμε, θα βουλιάξουμε

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «παρών» στο διαμορφούμενο και εξαιρετικά ενδιαφέρον μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό δήλωσε απόψε, δεύτερη ημέρα των προγραμαμτικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, με μια ομιλία που είχε πλήθος στοιχεία από όσα ο ίδιος ανέφερε ως πρόεδρος κυβέρνησης την ταραχώδη διετία 2009-2010.

«Είχα πει από τότε για τις παθογένειές μας ότι, αν δεν τις ανατρέψουμε, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Και σήμερα ισχύει το ίδιο: αν δεν αλλάξουμε, βιώσιμη προοπτική δεν υπάρχει. Θέλω λοιπόν, απευθυνόμενος προς όλους εσάς, να πω με παρρησία: Αποτελεί όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη, εθνική επιταγή, η οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας. Η οικοδόμηση, μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει, να συγκρουστούμε με ένα πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα ιστορικά. Το πελατειακό σύστημα που ναρκοθετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, για να σημειώσει: «Για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι, για την πορεία και το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας. Κατά συνέπεια, όλοι όσοι συμμετέχουμε στη Βουλή σήμερα, κυβέρνηση και αντιπολίτευσή, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για άλλες χώρες που «γρήγορα ξεμπέρδεψαν από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτερη συναίνεση».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Αν θεωρούμε ότι βγαίνοντας στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, κάτι που καλλιεργείται είτε από την ΝΔ σήμερα, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες, κάνουμε λάθος μεγάλο, που ίσως αποδειχθεί και μοιραίο». Υπό αυτό το πρίσμα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Κύριε Πρωθυπουργέ – να ξεφύγουμε από την απαράδεκτη και επιβλαβή λογική «να φύγουν οι άλλοι για να έρθουν τα δικά μας παιδιά». Και δεν αποτελούν άλλοθι ούτε μερικοί τεχνοκράτες, ούτε μερικές λιγότερο ή περισσότερο καλές μεταγραφές. Οι κανόνες και οι διαδικασίες έχουν σημασία. Έτσι χτίζεται ένα σύγχρονο κράτος. Ούτε βλάπτει οι καινούργιοι να ζητούν ενημέρωση από τους παλιούς. Η συνέχεια είναι προς όφελος του Έλληνα πολίτη». Για να συνεχίσει: «Χρειάζεται να χτυπηθούν νοοτροπίες, πελατειακές δεσμεύσεις και ισχυρά συμφέροντα. Μια ευνομούμενη πολιτεία για μας τους προοδευτικούς σημαίνει και την συμμετοχή όλων των πολιτών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα κάνουμε μια τίμια και σκληρή αντιπολίτευση. Και θα προτείνουμε λύσεις προοδευτικές. Λύσεις για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Η ψήφος μας για αυτές θα είναι αποκλειστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή