Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσω ψηφοφορίας επί των προγραμματικών δηλώσεων (158 «ναι» – 142 «όχι»), η κυβέρνηση της Ν.Δ. προτίθεται από σήμερα και με ταχύτατους ρυθμούς να προωθήσει μέσω νομοθετημάτων την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπως κατέδειξε και η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, εμφανίζεται πολιτικά ισχυρός ώστε να περάσει με επιτυχία από τη δοκιμασία του Κοινοβουλίου σειρά μέτρων, που θα αποτελέσουν όπως χαρακτηριστικά λέγεται στο Περιστύλιο το πρώτο δείγμα γραφής της νέας διακυβέρνησης.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές είναι ότι οι αντιπαραθέσεις γίνονται σε τόνους «πολιτικού πολιτισμού» που ουδεμία ομοιότητα έχουν με τις ακρότητες του μνημονιακού παρελθόντος. Οι περισσότεροι το επισήμαναν, και στο πλαίσιο αυτό δεν απουσίασαν και πρόσθετες επισημάνσεις για την ανάγκη να ενισχυθούν οι θεσμοί ώστε να είναι σε στέρεες βάσεις η συνολική έξοδος της χώρας από την κρίση. «Στη διάρκεια της κρίσης έγιναν προσπάθειες σε πολλούς τομείς οργάνωσης του κράτους, κυρίως στα δημοσιονομικά. Αντίθετα, σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας βιώσαμε κλυδωνισμούς και προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος, για να προσθέσει: «Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να θωρακίσουμε τους θεσμούς». Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνιζε: «Σκοπός της κυβέρνησης είναι η συνολική αναβάθμιση των θεσμών».

Ωστόσο, υπήρξαν και προειδοποιήσεις ότι αυτό το κλίμα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για ανέβασμα των τόνων στην πολιτική αντιπαράθεση, σε πεδία που είχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν πυροδοτήσει εκρήξεις στο πολιτικό σκηνικό: «Ο πολιτικός πολιτισμός που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση δεν θέλω να περάσει στο μυαλό κανενός από εσάς ότι σημαίνει ότι ξεχνάμε τι έγινε σε αυτή τη χώρα. Ολες οι δεσμεύσεις μας για να ερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος και όλες οι προσπάθειες που στήσατε ορισμένοι από εσάς, για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς αντιπάλους – σας διαβεβαιώ θα διερευνηθούν μέχρι τελευταίας κεραίας», προειδοποίησε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αυστηρός έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι θα στηρίξουν τα μέτρα που θα θεωρήσουν φιλολαϊκά, αλλά και πως θα αντιταχθούν ακόμα και εκτός Βουλής σε κάθε κυβερνητική επιλογή με την οποία θα διαφωνήσουν, καθιστώντας σαφές πως το προσεχές διάστημα θα υπάρχει επισήμως κομματική υπογραφή σε κινητοποιήσεις.

Σήμερα, με την εκλογή προεδρείων, ολοκληρώνονται στη Βουλή όλες οι σχετικές με τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών διαδικασίες, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση και επεξεργασία των τριών πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης, με προοπτική να έχουν ψηφιστεί έως τον Δεκαπενταύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή