ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FAZ: «Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους»

FAZ: «Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους»

Στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «στη νέα ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που προαναγγέλλουν διαπραγματεύσεις, τον επόμενο χρόνο, για τη μείωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων».

Η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση «μέσα στους επόμενους μήνες θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχώς καθυστερούσαν μέχρι σήμερα. Κατ' αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται η εμπιστοσύνη ότι μία χαλάρωση των στόχων του προϋπολογισμού όντως αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη και όχι σε ακριβά προεκλογικά δώρα».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι «το συντηρητικό κυβερνών κόμμα είχε επικρίνει στο παρελθόν την αριστερή κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι είχε υπερεκπληρώσει τους στόχους, ώστε να έχει περιθώριο για να μοιράσει το αποκαλούμενο 'κοινωνικό μέρισμα' στην εκλογική του πελατεία».

Süddeutsche Zeitung: Λουκέτο στο «ελληνικό Αλκατράζ»

Μετά τη συζήτηση για την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εστιάζει σε μία εντελώς διαφορετική εξαγγελία από τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού: την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας.

Οπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα «προφανώς κανείς δεν βλέπει άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσει την ανομία στις φυλακές. Στις αρχές της χρονιάς και μέσα σε λίγες μέρες είχαμε δύο νεκρούς, οι οποίοι λέγεται ότι δολοφονήθηκαν από συγκρατούμενους. Ανακριτές κάνουν λόγο για μαφία του Κορυδαλλού. Δεν έλειψαν και οι εκβιαστές, οι οποίοι, με τη βοήθεια συνεργών, απαιτούσαν από τους συγγενείς πλούσιων κρατουμένων χρήματα έναντι 'προστασίας'. Παράδειγμα: ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών στο υπουργείο Άμυνας, ο οποίος έχει φυλακιστεί για δωροληψία».

Σύμφωνα με τη εφημερίδα «και οι υπάλληλοι στον Κορυδαλλό ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Ειδικοί επισημαίνουν, ότι στην Ελλάδα το σωφρονιστικό σύστημα υποχρηματοδοτείται. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στηλιτεύουν εδώ και καιρό την κατάσταση στο παλαιό σωφρονιστικό ίδρυμα, το οποίο χτίστηκε για 640 κρατούμενους, αλλά έχει στεγάσει μέχρι και 2.000».

Πηγή: DW