Η… επιστροφή του Πολάκη

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την υπεράσπιση του κ. Π. Πολάκη και με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας να επιτίθεται κατά των αντιπάλων του με το γνωστό ύφος, επιλέγει να δώσει την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ αφορμής του γεγονότος ότι χθες η –νέα– πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στη διερεύνηση δύο υποθέσεων που τον αφορούν: η πρώτη, έγκληση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα για καταγραφή συνομιλίας των δύο ανδρών από τον κ. Πολάκη, και η δεύτερη, μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλή για συκοφαντική δυσφήμηση.

Υπέρ της άρσεως ασυλίας τάχθηκαν οκτώ από τα έντεκα μέλη της Επιτροπής, και ειδικότερα οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Κατά, τάχθηκαν με διαφορετική επιχειρηματολογία το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ απείχε της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας τη διαδικασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος.

Για «αυταρχισμό» και «αυθαιρεσία» της Ν.Δ. έκανε λόγο ο κ. Τζανακόπουλος. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός δίνοντας σαφή γεύση των όσων προτίθεται να πει όταν το θέμα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια (προγραμματίζεται για τις 31 Ιουλίου), μίλησε για «εκτροπή», «ρεβανσισμό», ενώ επαναλαμβάνοντας την απαίτησή του να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία αλλά να παραπεμφθεί το θέμα του σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, εξέφρασε τη δυσφορία του ο Π. Πολάκης επειδή η πλειοψηφία επιθυμεί εκείνος «να δικαστεί σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης».

Η ένταση έκανε από την πρώτη στιγμή την εμφάνισή της στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον κ. Τζανακόπουλο έπειτα από, σύμφωνα με πληροφορίες, φραστικές αντιπαραθέσεις του κυρίως με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χαρ. Αθανασίου και τον βουλευτή Αθ. Πλεύρη, να αποχωρεί. Ο τέως υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται κυρίως να ήγειρε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκε ο Κανονισμός που προβλέπει τριήμερη «απόσταση» από την κλήση ενός βουλευτή έως τη σύγκληση της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόσκληση είχε λάβει ο κ. Πολάκης μία ημέρα πριν. Η πλειοψηφία αντέτεινε ότι οι προθεσμίες ήταν ασφυκτικές και πως καθυστερήσεις εμπεριείχαν τον κίνδυνο η υπόθεση να παραγραφεί.

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να προστατεύσει κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά», σχολίαζε αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

«Ο πολιτικός πολιτισμός της Ν.Δ. είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης έλεγαν ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σήμερα προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από αυτόν, λες και το να μαγνητοφωνείς κάποιον είναι αρμοδιότητα του υπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης.

Για «κίνδυνο ανακύκλωσης θεμάτων με έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού», μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Δικογραφίες στα χέρια της Δικαιοσύνης

Χωρίς την «ασπίδα» της βουλευτικής ασυλίας, καθώς δεν διαθέτουν πλέον την ιδιότητα του βουλευτή, κεντρικά πρόσωπα του πολιτικού σκηνικού κατά την προηγούμενη περίοδο καλούνται να αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη, για σειρά υποθέσεων που τους αφορούν.

Ο λόγος μεταξύ άλλων για τον κ. Π. Καμμένο αλλά και για χρυσαυγίτες. Ειδικότερα, όσον αφορά τον κ. Καμμένο είχαν, ως γνωστόν, διαβιβαστεί δικογραφίες στη Βουλή με το αίτημα της άρσεως της βουλευτικής ασυλίας του, για υποθέσεις που είχαν ως αφετηρία μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, αλλά και μηνύσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του δημοσιογράφου Α. Παπαδόπουλου. Η σχετική με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Κοτζιά υπόθεση είχε βρεθεί επί μακρόν και εν μέσω μεγάλης έντασης στο πολιτικό σκηνικό στο επίκεντρο τους προηγούμενους μήνες, ως παράπλευρο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως με βάση τα όσα είχε αναφέρει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρώην συγκυβερνήτης του κ. Αλ. Τσίπρα για τον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών εκείνη την περίοδο. Δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι πλέον βουλευτής, οι σχετικές με το πρόσωπό του δικογραφίες επιστρέφουν στην τακτική Δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για τις δικογραφίες οι οποίες είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή για στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές το κόμμα Μιχαλολιάκου δεν είναι στο Κοινοβούλιο και τα υπό κατηγορία στελέχη του δεν είναι πλέον βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή