Σειρά υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά

Σειρά υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μπαράζ παραβιάσεων, υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά αλλά και εικονικών αερομαχιών επιδόθηκε χθες η τουρκική αεροπορία. Η χθεσινή κατακόρυφη άνοδος της τουρκικής κινητικότητας πάνω από το Αιγαίο καταγράφηκε αφενός καταμεσής του θέρους, αφετέρου την ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στις 14.42 δύο τουρκικά F-16 και δύο F-4 πέταξαν σε ύψος 16.000 ποδών, αρχικά πάνω από τις νησίδες Στρογγυλό και Πλάκα και αμέσως μετά (14.44) πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγος. Και οι τρεις βρίσκονται στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Καταγράφηκαν 60 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι πέντε εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά. Η τουρκική κινητικότητα παρατηρείται στενά από την Αθήνα, από όπου, ωστόσο, τηρούνται χαμηλοί τόνοι. Οι πληροφορίες που αποκάλυψε η «Κ» την Κυριακή για την προετοιμασία τουρκικών ερευνών στο Καστελλόριζο δεν αποτελούν, βεβαίως, «ουρά» των εξελίξεων που δρομολογούνται από τον περασμένο Απρίλιο (όπως και τότε είχαν αποκαλυφθεί από την «Κ»), αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα από την Αγκυρα. Σε περίπτωση πλου του «Ορούτς Ρέις» εντός της περιοχής που η Αθήνα περιγράφει ως ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν σχέδια αλλά και δίαυλοι επικοινωνίας που μπορεί να ενεργοποιηθούν.

Εκτός από όλα αυτά, η Αθήνα βρίσκεται εν μέσω πραγματικού διπλωματικού μαραθωνίου με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προτού μεταβεί στη Λευκωσία, όπου συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη, βρέθηκε την Κυριακή στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε όχι μόνο με τον ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ διανύουν περίοδο άνθησης, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας, το οποίο έχουν διαμορφώσει με την Κυπριακή Δημοκρατία και, εσχάτως, με τη στήριξη από τις ΗΠΑ. Αυτό το σχήμα «3+1», το οποίο έχει δημιουργηθεί και στηρίζεται σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η ενέργεια από την Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι σταδιακά μορφοποιείται και αποκτά σταθερή δομή. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις σε επίπεδο διπλωματών και τεχνοκρατών από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και, όπως φαίνεται, το σχήμα «3+1» πρόκειται να αποκτήσει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, με ζητήματα αφενός διμερείς σχέσεις, αφετέρου τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω της τριμερούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί για την Ελλάδα, διότι σταθεροποιεί το σύνολο της περιοχής της Βόρειας Αφρικής, αλλά και γιατί Αθήνα και Κάιρο έχουν κοινά συμφέροντα σε κάποιες από τις περιφερειακές κρίσεις, όπως αυτή της Λιβύης. Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν εμπλακεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια σε συζητήσεις περί οριοθέτησης της μεταξύ τους αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), δίχως, ωστόσο, κάποια αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT