Γ. Βρούτσης: Εχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει «restart»

Γ. Βρούτσης: Εχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει «restart»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξει καμία παράταση για υπαγωγή σε αυτή, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε μιλώντας στον ANT1, και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.

O κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ανέφερε πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια» να γίνει το ίδιο και για το 2018.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμη πως «δε θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».

«Εχουν δοθεί υπέρογκες συντάξεις, θα γίνει restart»

Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για καταβολή «υπέρογκων συντάξεων», σχολιάζοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει πόσες ήταν αυτές. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», ανέφερε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο». 

«Συντάξεις έχουν πληρωθεί», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναϋπολογισμού». «Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα γίνει restart στο σύστημα επαναϋπολογισμού».

Ο κ. Βρούτσης διέψευσε τους ισχυρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης περί πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ, ενώ αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε πως αυτές ξεπερνούν τις 470.000.

«Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», σημείωσε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη, για την οποία, όπως είπε, «προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς», εξηγώντας ότι, «από 1η Ιουνίου του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».

Οσον αφορά το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Γνωστοποίησε δε ότι «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται «αυτόματα, όπως γίνεται με το taxis», προσθέτοντας πως ο ΑΜΚΑ «θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ».

Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης  το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014». Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί», διευκρινίζοντας ότι «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή