Εκτός φυλακής από χθες ο Επ. Κορκονέας

Εκτός φυλακής από χθες ο Επ. Κορκονέας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυλακίστηκε χθες ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος. Χθες επιδόθηκε στις φυλακές Δομοκού απόσπασμα της απόφασης του Εφετείου για να ακολουθήσει έπειτα η αποφυλάκισή του.

Το θέμα της αποφυλάκισης προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές. Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει τον δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι αλήθεια ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να τροποποιηθούν. Ετσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί κατά πόσον η αποφυλάκιση Κορκονέα οφείλεται στον νέο Ποινικό Κώδικα. «Η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μία ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος Ποινικός Κώδικας, που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας, να ευθύνεται για όλα», ανέφεραν στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επίσης κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς, όπως σημειώνει, «δημιουργεί έντονα ερωτήματα και προβληματισμό» και τη συνδέει με την ανάδειξη της κυβέρνησης της Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι: «Μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα. Είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή