Αντιδράσεις για τη δήλωση Κ. Καραμανλή

Αντιδράσεις για τη δήλωση Κ. Καραμανλή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασκεύασε τελικά ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τη δήλωσή του, με την οποία χαρακτήρισε απαξιωτικά τους λαθρεπιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, ανέφερε (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ότι «οι λαθρεπιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να νιώθουν αποβράσματα της κοινωνίας». Η φράση είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν επίσημες ανακοινώσεις από πολιτικές παρατάξεις, που εγκαλούσαν τον υπουργό για τον χαρακτηρισμό, ενώ γρήγορα άναψε ο «πόλεμος» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, ερωτώμενος για το θέμα της λαθρεπιβίβασης στα ΜΜΜ, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι έχει μειωθεί μετά τη μείωση του χρόνου κλεισίματος της μπάρας στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη καμπάνια, όπως έχει γίνει στη Γαλλία και στην Αμερική, για τους λεγόμενους “τζαμπατζήδες”. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ και να τον πιάσω, το ζήτημα είναι ότι αυτός που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Πρέπει να αλλάξει και η δική μας κουλτούρα ως πολιτών, αλλά και η

Πολιτεία κάποια στιγμή να επιβάλει τον νόμο», ανέφερε. Η δήλωση προκάλεσε εκατοντάδες αποδοκιμαστικά σχόλια και επίσημες ανακοινώσεις κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «υπουργό των υπερβολών», ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε την τοποθέτηση «απαράδεκτη και προσβλητική».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Καραμανλής, σε ανάρτησή του στο Facebook ανασκεύασε, αναφέροντας: «Μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν “αποβράσματα” είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου. Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι “απόβρασμα”, ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι.

Πιστεύω, όμως, ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ΜΜΜ είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο, αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιο. Αυτό πιστεύω και αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική».

Για το θέμα της επαιτείας στα ΜΜΜ, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς η πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα «σχεδόν την επιτρέπει», ενώ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια, εκτίμησε ότι είναι ένας συνδυασμός ελλείψεων στο τροχαίο υλικό και κακού προγραμματισμού στις θερινές άδειες των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή