Γιώργος Κακλίκης: Ενας επώνυμος κρατούμενος

Γιώργος Κακλίκης: Ενας επώνυμος κρατούμενος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιδίνηση που ακολούθησε τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα. Αποτελέσματα δικαστικά! Μιας Δικαιοσύνης που, επί δεκαετίες, εργάστηκε άοκνα για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του στρατοκρατικού καθεστώτος του κεμαλικού συντηρητισμού. Σήμερα, η τρίτη αυτή εξουσία εξυπηρετεί τις άλλες δύο που συγκεντρώνονται στα χέρια ενός κατ’ επίφασιν δημοκρατικού ηγέτη που, αν και εκλεγμένος κατ’ επανάληψη, εζήλωσε δόξαν άλλων αστέρων του παγκόσμιου πολιτικού στερεώματος ασκώντας και αυτός απόλυτα την εξουσία του. Οι απολύσεις και οι διώξεις των μη αρεστών στο καθεστώς πραγματοποιούνται αδιάλειπτα υπό το πρόσχημα της απόπειρας κυβερνητικής ανατροπής. Το «θεόσταλτο», κατά τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, πραξικόπημα του 2016 τού έλυσε τα χέρια για να εξοντώσει όποιον θεωρούσε αντίθετο στα σχέδιά του. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης δεν ήταν μόνο κατασταλτικό αλλά και αποτρεπτικό. Ορατό διά γυμνού οφθαλμού στα μέλη της ίδιας της κυβέρνησης που περιδεή πλαισιώνουν ένα πρόεδρο που φοβούνται. Οικεία εικόνα σε αρκετές ασιατικές «δημοκρατίες», όπως εκείνη του κάποτε ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και του, κραυγαλέα «δημοφιλούς», προέδρου της Βόρειας Κορέας.

Οσο κι αν πέρασαν τρία χρόνια από το ιδιότυπο πραξικόπημα, τα κύματα των διώξεων των αντιφρονούντων συνεχίζονται με τους πολίτες να διστάζουν ή και να μην τολμούν να εκφραστούν ελεύθερα. Ενας όμως επιφανής πολίτης της γειτονικής χώρας, με εδραιωμένο το επιχειρηματικό του όνομα τόσο στην ίδια του την πατρίδα όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, διαδήλωσε μαζί με πολλούς άλλους στο πάρκο Γκεζί και σήμερα κοντεύει να συμπληρώσει κράτηση 500 ημερών! Ο γνωστός, όχι μόνο ως επιχειρηματίας, Osman Kavala βρέθηκε κρατούμενος με τον γνωστό συνδικαλιστή Yigit Aksakoglu και άλλους 13 «αντιφρονούντες». Ο Aksakoglu αφέθηκε ελεύθερος στις 25 Ιουνίου. Ομως ο κ. Kavala, γνωστός στην Τουρκία για το πολιτιστικό του έργο και για την ίδρυση του Anadolu Kültür, εξακολουθεί να είναι υπό κράτηση. Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, της παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών, της πρόκλησης ζημιών σε χώρους λατρείας και σε κοιμητήρια, της λεηλασίας, της πρόκλησης βαριών σωματικών βλαβών και της πρόκλησης ζημιών. Και αυτά, για τις δηλώσεις και τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στο Gezi Park, το 2013, που αιφνιδίασαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, παρά την παλιά σωφρονιστική εμπειρία του –όταν οι συντηρητικοί κεμαλιστές τον είχαν διώξει για ένα ποίημα που απήγγειλε, στο οποίο οι μιναρέδες χαρακτηρίζονταν λόγχες– απολαμβάνει την εξουσία τιμωρώντας σκληρά τους απείθαρχους και αγνοώντας στοιχειώδεις κανόνες δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρεί ότι έχει το αλάθητο. Ευφυής και ικανός στους ελιγμούς και την απλοϊκή ρητορική συνθηματολογία, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να ξεχνάει την ιστορία. Αν την ξεφυλλίσει, θα θυμηθεί την τύχη πολλών περιπτώσεων σαν τη δική του. Οσο για τον πασίγνωστο συμπατριώτη του Osman Kavala, που βρίσκεται πίσω από τα σίδερα από τις 18 Οκτωβρίου 2017, είναι καιρός να δώσει οδηγίες στην τουρκική δικαιοσύνη να του ανοίξει την πόρτα των φυλακών. Και να προχωρήσει, όσο είναι καιρός, σε όμοιες κινήσεις έναντι αμέτρητων συμπατριωτών του που πίστεψαν στο δικαίωμά τους για την ελευθερία της έκφρασης. Εκτός αν πιστεύει πως οι διώξεις, οι φυλακίσεις και τα θεατρικά ξεσπάσματα, του ανεβάζουν το κύρος μέσα και έξω από την Τουρκία…

* Ο κ. Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή