Καμία αλλαγή στη διάταξη για το άσυλο

Καμία αλλαγή στη διάταξη για το άσυλο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «εμείς δεν οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια επ’ ουδενί, και ευχής έργον θα ήταν η διάταξη του ασύλου να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει και αποτρεπτικά», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε χθες σαφές μήνυμα από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη βούλησή της να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ η διάταξη μέσω της οποίας επιχειρείται να δοθεί τέλος στα φαινόμενα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι το πανεπιστήμιο να επιστρέψει σε αυτούς στους οποίους ανήκει, δηλαδή στους καθηγητές, στους φοιτητές, στο διοικητικό προσωπικό, και γι’ αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε», προσέθεσε η κ. Κεραμέως, έχοντας για ακόμη μία ημέρα απέναντί της τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σφοδρά πολέμιους της επίμαχης διάταξης.

Το θέμα επανήλθε κατά τη συνεδρίαση ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων επί του σχεδίου νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρ. Γερακαράκος, αφού σημείωσε ότι η προωθούμενη διάταξη «είναι επιβεβλημένη», μεταξύ άλλων ανέφερε εκφράζοντας κάποιες επιφυλάξεις: «Δεν θα πληρώσουμε και πάλι την ανεπάρκεια, την αναξιοκρατία και την ανικανότητα του κράτους. Το επικίνδυνο λειτούργημά μας δεν μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Ειδικά, στους τόσο ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους. Η Ελληνική Αστυνομία να μην κληθεί και πάλι να παίξει τον απαρχαιωμένο ρόλο του μπαμπούλα, του βίαιου καταστολέα». Επιφυλάξεις εξέφρασε και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, όσον αφορά το εύρος των αρμοδιοτήτων που φαίνεται να δίνονται την αστυνομία, σημειώνοντας πως στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει και ιδιωτική φύλαξη: «Στο δικό μου πανεπιστήμιο έχω εξαιρετικές συνθήκες, αλλά πάλεψα σκληρά για να γίνουν. Η αστυνομία μπαίνει για κάθε παραβατική πράξη, χωρίς να με ρωτήσουν πλέον και με εντολή που δίνεται από τους φύλακες. Φέραμε ιδιωτική φύλαξη και δικούς μας φύλακες που είναι όλο το 24ωρο. Υπάρχουν παντού ανακοινώσεις για το πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος και, όταν γίνεται παραβατική πράξη, μπαίνουν αμέσως οι αρμόδιες αρχές. Ποτέ δεν έχει τύχει να μην μπουν. Κανείς δεν έχει διαμαρτυρηθεί από τους φοιτητές όταν μπαίνουν, γιατί ξέρουν ότι τα έχουμε ξεχωρίσει και τα έχουμε ξεκαθαρίσει τα πράγματα, δηλαδή εγώ θα προστατεύω αυτούς, αλλά η παραβατικότητα θα προστατεύεται από την αστυνομία. Αρα, νομίζω ότι με πολλή προσπάθεια όλα μπορούν να γίνουν».

Σε υψηλούς τόνους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατύπωσαν τη διαφωνία τους με την επίμαχη διάταξη, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ακούστηκαν και πάλι προτάσεις για αλλαγές στις διατυπώσεις, ώστε –όπως υποστηρίζεται– να γίνει ορθότερη η ρύθμιση. Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως τέτοιες προτάσεις δεν συμβάλλουν στην πλήρη εξομοίωση του δημόσιου με τον πανεπιστημιακό χώρο, ως προς το εύρος της δικαιοδοσίας των Αρχών έναντι αδικημάτων. Οι Αρχές, είπε, θα πρέπει να μπορούν να έχουν κατά νόμο αρμοδιότητα να επέμβουν, όπως κάνουν σε κάθε δημόσιο χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή