Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για το άσυλο

Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για το άσυλο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «απολύτως απαραίτητο» βήμα, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας, χαρακτήρισε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την ψήφιση της διάταξης για την προστασία του ασύλου στην κίνηση ιδεών, από έκνομες ενέργειες που επί μακρόν πλήττουν την ακαδημαϊκή κοινότητα. «Βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και συνέχισε: «Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάχρησή του, την εργαλειοποίησή του, τη μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Να αποκαταστήσει το άσυλο στην πραγματική του έννοια, δηλαδή να διαφυλάξει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια».

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το προς αντιμετώπιση πρόβλημα έχει δύο όψεις: «Εχουμε έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός κάποιων –όχι όλων– πανεπιστημίων της χώρας. Προπηλακισμοί, βιαιοπραγίες, καταστροφή δημόσιας περιουσίας, παρασκευή και κυκλοφορία παράνομων υλικών, διακίνηση ναρκωτικών. Και έχουμε και έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τους δράστες να καταφεύγουν εντός των ιδρυμάτων για έναν και μόνο λόγο. Ποιον; Να αποφύγουν τη σύλληψη, μετατρέποντας συνεπώς εν τοις πράγμασι τους χώρους των ΑΕΙ σε εμφανή, πλην όμως απροσπέλαστα στις δημόσιες αρχές, καταφύγια και ορμητήριά τους». Προς τούτο, υπογράμμισε, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι «εντός των χώρων των ΑΕΙ οι δημόσιες αρχές θα ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα, μέσω διερευνητικών επαφών, να βρεθεί κοινός τόπος για το ζήτημα του ασύλου. Από τη Χαρ. Τρικούπη λέγεται ότι η κ. Γεννηματά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. Ωστόσο, σε αυτή, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ υπήρξε σύγκλιση ως προς την αναδιατύπωση της διάταξης, ώστε να γίνεται σαφές ότι δεν θα απαιτείται έγκριση πανεπιστημιακών οργάνων για επέμβαση των αρμόδιων αρχών εντός των ΑΕΙ, δεν επετεύχθη το ίδιο και για το βασικό σημείο ένστασης του ΚΙΝΑΛ: ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται ρητά πως η τέλεση αξιόποινων πράξεων θα αποτελεί προϋπόθεση για επέμβαση, ώστε να αποκλείεται η περίπτωση «προληπτικών δράσεων». Θέση η οποία θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι αντιβαίνει στην εξομοίωση των πανεπιστημιακών με τους κοινούς δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για αλλαγές στην επίμαχη διάταξη, είπε: «Καθ’ όλα σεβαστή η πρόταση. Δεν συμφωνούμε, γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Εισάγει μια πιο περιορισμένη προστασία, σε σχέση με τους κοινούς δημόσιους χώρους. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με τον κοινό δημόσιο χώρο. Οσο ανοίγουμε παραθυράκια στη διάταξη, ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος αυτή να μείνει ανεφάρμοστη». Η μόνη αλλαγή την οποία επέφερε η κ. Κεραμέως στη διάταξη, ήταν η αντικατάσταση του όρου «αρμόδιες» από τη λέξη «δημόσιες», για τις αρχές που ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους εντός των ΑΕΙ. Διευκρινίζεται έτσι, όπως είπε, «ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή