Μπαράζ ερωτήσεων στη Βουλή από Ν.Δ.

Μπαράζ ερωτήσεων στη Βουλή από Ν.Δ.

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητήματα διαφάνειας εγείρει και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης, μέσω ενός «μπαράζ» αιτημάτων και ερωτήσεων που κατέθεσε χθες στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος την επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου κ. Μπαρνιέ, για την ΕΡΓΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Αθ. Χειμάρας, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, με επιστολή τους ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό την ακρόαση και την υποβολή ερωτήσεων και με προσκεκλημένους τον υπουργό Μεταφορών κ. Βερελή, τους προέδρους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, τον διευθύνοντα σύμβουλο, δύο αιρετά μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ.

Η χρηματοδότηση

Στην επιστολή τους οι βουλευτές της Ν.Δ. επικαλούνται την επιστολή του κ. Μπαρνιέ και τονίζουν πως «τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων, τη στιγμή που η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη διάθεση από το Γ’ ΚΠΣ 1,3 δισ. δραχμών για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ κανένα μεγάλο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ο ΟΣΕ λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο με προσωρινή διοίκηση, η οποία ήδη έχει παραιτηθεί, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ έχει στην τετραετία της καταγράψει τρεις αλλαγές προέδρων και επτά ανασυνθέσεις του διοικητικού της συμβουλίου. Αυτό είναι δείγμα των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών καθώς και των επιρροών κέντρων διαπλοκής, επισημαίνεται στο κείμενο.

Και εξηγήσεις

Εκτός όμως από την υπόθεση της ΕΡΓΟΣΕ, η Ν.Δ. ζητεί εξηγήσεις και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Ειδικότερα:

– Ο τομεάρχης ΠΕΧΩΔΕ της Ν.Δ. κ. Σ. Τσιτουρίδης ερωτά μεν την κ. Β. Παπανδρέου αλλά μάλλον τον κ. K. Λαλιώτη, εάν τα κλειδιά 39 κατοικιών που παρέδωσε ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης στις 13 Σεπτεμβρίου σε σεισμοπαθείς στα Ανω Λιόσια ήταν αληθή ή… «μαϊμούδες». Κι αυτό, επειδή, όπως καταγγέλλει, οι πληροφορίες του αναφέρουν πως επρόκειτο για οικίες… πλημμυροπαθών του 1995! Μάλιστα, ο κ. Τσιτουρίδης καταγγέλλει πως οι άδειες οικοδομής εκδόθηκαν στις 18 Ιουνίου 1998, 15 μήνες προ του σεισμού.

– Ο τομεάρχης Μεταφορών κ. Αθ. Χειμάρας και ο κ. Ν. Αγγελόπουλος επανήλθαν στο θέμα της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, τονίζοντας πως οι πρόσφατες αποφάσεις της Ολυμπιακής για την κατάργηση των οικονομικών πακέτων σε συνδυασμό με τους υψηλούς ναύλους του εσωτερικού, πέρα από δυσμενείς επιπτώσεις ακυρώνουν και την όποια προσπάθεια μείωσης του Σπατοσήμου και των πανάκριβων τελών χρήσης του νέου αεροδρομίου. Ερωτούν τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

– Ο τομεάρχης Αανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης και ο κ. Π. Ψωμιάδης καταγγέλλουν πως η περιουσία του ΕΟΜΜΕΧ, που αποτελείται από 38 ακίνητα, εκποιείται για να καλυφθούν οι λειτουργικές του ανάγκες! Σήμερα, συνεχίζουν, πουλά 6 ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και απαλλοτριώνει εντέχνως το μεγάλης αξίας ακίνητο επί της Λεωφ. Κηφισίας. Ταυτοχρόνως, επισημαίνεται στην ερώτηση, χωρίς να αξιοποιείται επωφελώς η δική του περιουσία, δαπανά σε μισθώματα 250 εκατ. δραχμές, ενώ ο πρόεδρός του εισπράττει 2 μισθούς, μιας και είναι ταυτοχρόνως και διευθύνων σύμβουλος

– Η κ. Φάνη Πετραλιά επανέρχεται στο ζήτημα του χαρακτηρισμού του Ελληνικού ως «Μητροπολιτικού Πάρκου», τονίζοντας πως κάθε μέρα προστίθεται και μια νέα εγκατάσταση στον χώρο, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αβέβαιο αν θα μείνει εκεί χώρος έστω για μια παιδική χαρά! -Εχουμε, αναφέρει, τα 5 αγωνίσματα από τον χώρο του Ιπποδρόμου και ακόμη: γήπεδο μπάσκετ, συνεδριακό κέντρο με απροσδιόριστο περιβάλλοντα χώρο, το σλάλομ από το Ριζάρι Μαραθώνα, οι τερματικές εγκαταστάσεις του τραμ και συζητείται ακόμα η κατασκευή γηπέδων, φυλακών και δημοσιογραφικού χωριού.

– Ο αρμόδιος για ασφαλιστικά ζητήματα κ. Γ. Γιακουμάτος επανέρχεται στο θέμα των συντάξεων και του αποθεματικού του ΙΚΑ, διερωτάται πώς είναι δυνατόν από 19 δισ. δραχμές πλεόνασμα το 1993 να προβλέπεται έλλειμμα 436 δισ. το 2002, ερωτά γιατί το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, και ζητεί στοιχεία για το πόσο κόστισαν στο Δημόσιο οι 18.000 συντάξεις που επί χρόνια καταβάλλονταν και καταβάλλονται σε… νεκρούς!

– Ο βουλευτής κ. Ι. Τζαμτζής κατέθεσε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο -όπως αναφέρει- προκύπτουν οικονομικές ατασθαλίες για τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας «ταεκβοντό». Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος κ. Πραγαλός κατηγορείται ότι δηλώνει μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και γι’ αυτό δεν έχει στρατευθεί και ταυτόχρονα μόνιμος κάτοικος Ελλάδος κι έτσι κατέχει τη θέση του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή