Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι έρευνες για τη Novartis

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι έρευνες για τη Novartis

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικές διαστάσεις και κοινοβουλευτικές έρευνες για τις καταγγελλόμενες από πολιτικούς και δικαστικούς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, με κορωνίδα την υπόθεση Novartis, προκύπτουν από τη διερεύνηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το πώς «στήθηκε» η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, για ένα σκάνδαλο που επισκιάστηκε πλήρως από τις αντιθεσμικές πρακτικές στη διαχείρισή του.

Οι έρευνες που διενεργούνται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, με αφορμή τις καταγγελίες πολιτικών αλλά και εισαγγελέων, που έχουν μιλήσει από καιρό για «σκευωρία» και για «πολιτικοδικαστικό παρασκήνιο», οδήγησαν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διαβιβάσει στη Βουλή τη σχετική δικογραφία για αναζήτηση ευθυνών, τόσο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσο και για τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσδίδοντας νέα τροπή στην υπόθεση.

Οι καταθέσεις

Οι καταγγελίες στο πλαίσιο των ερευνών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για μεθοδεύσεις, αντισυνταγματικές πρακτικές που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρόσφατες καταθέσεις, φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης από στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο με νόημα έχει αποδοθεί η προσωνυμία «Ρασπούτιν».

Οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή περιλαμβάνουν καταγγελίες για τις μεθόδους που καθόρισαν στο παρασκήνιο την εμπλοκή των πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε ότι «κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκαναν οι εισαγγελείς αλλά ο “Ρασπούτιν”».

Ο κ. Αγγελής, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιόρισε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του εν λόγω προσώπου, η ταυτότητα του οποίου έχει αποκαλυφθεί στις δικαστικές αρχές, καθώς πρόκειται για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μόνον στην υπόθεση της Novartis, αλλά μίλησε και για άλλες που είτε θάφτηκαν είτε μπήκαν στο αρχείο.

Η φράση του δε «ότι αν γίνει έρευνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους», είναι ενδεικτική του εύρους των παρεμβάσεων που κατήγγειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ένα διάστημα είχε εποπτεύσει την Εισαγγελία Διαφθοράς και προφανώς έχει τη δυνατότητα της γνώσεως εκ των έσω.

Από την έρευνα που γίνεται τώρα στον Αρειο Πάγο και τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή για τους κ. Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα, δρομολογούνται κοινοβουλευτικές διαδικασίες ερευνών, που θα επιχειρήσουν να καταδείξουν τι ακριβώς έγινε σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο με τις έρευνες για τη Novartis, που έως πρόσφατα εξαντλήθηκαν στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, για τα οποία δεν προέκυψαν στοιχεία χρηματισμού ή διακίνησης «μαύρου» χρήματος, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας να έχει ήδη αρχειοθετηθεί.

Οι καταγγελίες που φθάνουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, έτσι όπως προκύπτει από τις καταθέσεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφορούν πρωτίστως τη δράση του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, επονομαζόμενου και «Ρασπούτιν», που καταγγέλλεται όχι μόνον ότι παρενέβαινε, αλλά ότι είχε υποκαταστήσει την Εισαγγελία Διαφθοράς, υπαγορεύοντας πρακτικές και κινήσεις σε σειρά υποθέσεων. Αν τα καταγγελλόμενα επιβεβαιωθούν, τότε τα πράγματα δεν είναι μόνον δυσώδη αλλά και πολύ σοβαρά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του περιέγραψε ανεπιτυχείς προσπάθειες που κατέβαλε, όπως είπε, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙZA Μιχάλης Καλογήρου με τη συνδρομή και της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, να περιορίσουν την αντιθεσμική πρακτική του λεγόμενου «Ρασπούτιν». Σοκάρουν οι περιγραφές του κ. Αγγελή για τις συσκέψεις που έγιναν παρουσία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ελεγχθούν οι πρακτικές «Ρασπούτιν» όπου είχε, όπως κατήγγειλε, αποφασιστεί, αν μη τι άλλο, να απομακρυνθεί από τη θέση της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προκειμένου να σταματήσει η επιρροή του στο έργο της.

Οι παρεμβάσεις

Το θέμα όμως των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται δημόσια και μετ’ επιτάσεως. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ΚΙΝΑΛ είχαν καταθέσει ερωτήσεις, περιγράφοντας μία προς μία 24 περιπτώσεις ωμών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο τότε να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Οι καταθέσεις πάντως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και από πολιτικούς και από δικαστικούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί ως μάρτυρας και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά τελικώς η δικογραφία ως προς αυτόν αρχειοθετήθηκε.

Πάντως, η υπόθεση της Novartis, σκάνδαλο υπαρκτό ως προς τις διερευνώμενες και σε άλλες χώρες αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας για δωροδοκίες γιατρών κ.ά., στη χώρα μας χρησιμοποιήθηκε, όπως όλα δείχνουν, όχι για να βρεθεί αν και εδώ υπήρξαν τέτοιες πρακτικές και μέχρι ποίου σημείου έφθασαν, αλλά ως όχημα πολιτικής σπίλωσης, κάτι που τελικώς κατέληξε μπούμερανγκ, διότι όπως είχε σοφά πει ο θυμόσοφος λαός «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Εκείνο όμως που προκύπτει από τη διερεύνηση του παρασκηνίου και τη διαχείριση των ερευνών για τη δυσώδη αυτή υπόθεση, πέραν από τις ευθύνες των πολιτικών και τις αντιθεσμικές πρακτικές για τις οποίες καταγγέλλεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες θα αποφασίσει η Βουλή να διερευνήσει, είναι το πόσο ανοχύρωτη θεσμικά είναι η Δικαιοσύνη.

Από τις έρευνες και τις καταγγελίες εμφανίζονται εισαγγελικοί λειτουργοί σε κρίσιμα πόστα, να ενεργούν πέραν των καθηκόντων τους και της ιδιότητάς τους, να μη διαθέτουν την απαιτούμενη ανεξαρτησία και να μετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις καταγγελλόμενες πρακτικές.

Και μάλιστα το θέμα να μην περιορίζεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά να επεκτείνεται και στον έλεγχο που οφείλουν να ασκούν εκείνοι οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν την ευθύνη της εποπτείας μέχρι και την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία γνώριζε, και αν δεν γνώριζε όφειλε να γνωρίζει.

Ισως είναι η πρώτη φορά σε διερεύνηση σκανδάλου, διότι σκάνδαλα έχουν διερευνηθεί πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, που επιρρίπτονται τόσες ευθύνες σε εισαγγελικούς λειτουργούς, ακόμα και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και της εισαγγελικής αρχής, καθώς από τον καιρό που παραιτήθηκε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, είχε καταστεί σαφές ότι τα πράγματα στην υπόθεση της Novartis είχαν πάρει άσχημη τροπή.

Φωνές βοώντων

Ωστόσο, τόσο οι καταγγελίες Ράικου, όσο και οι μετέπειτα καταγγελίες Αγγελή, δεν συγκίνησαν την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ούτε κάποιον άλλο υπεύθυνο εισαγγελικό λειτουργό, με αποτέλεσμα να μη διενεργηθούν έρευνες εις βάθος, που αν είχαν γίνει, θα είχε ίσως «μαζευτεί» το θέμα και ίσως να ήταν καλύτερα όχι μόνον για τη Δικαιοσύνη που έχει εκτεθεί, αλλά και για την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με καταγγελίες για μεθοδεύσεις και πρακτικές που δεν ταιριάζουν όχι μόνον σε μια ευνομούμενη πολιτεία, αλλά και σε δημοκρατικά κόμματα.

Αλλά, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, οι επιλογές ακατάλληλων ανθρώπων για βαριές θεσμικές θέσεις και κυβερνητικά πόστα έχουν πάντα το κόστος τους, που το πληρώνουν πέραν των άλλων οι θεσμοί και βεβαίως εκείνοι που ταλαιπωρούνται και διασύρονται.

Εστω όμως και τώρα, οι έρευνες κρίσιμο είναι να καταδείξουν την πραγματικότητα, στη λογική «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή