Απαισιόδοξοι οι πολίτες παρά τον ανασχηματισμό

Απαισιόδοξοι οι πολίτες παρά τον ανασχηματισμό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της απαισιοδοξίας των Ελλήνων προκάλεσε το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, ενώ αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των πολιτών για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς για ορισμένους υπουργούς εκτιμούν ότι θα αποδώσουν καλύτερα από τους προκατόχους τους, ενώ για άλλους οι προσδοκίες είναι σαφώς λιγότερες.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της «Αλκο» (για την εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωταγωνιστές») σε δείγμα 600 ατόμων, τον Σεπτέμβριο «λίγο ή καθόλου» αισιόδοξοι για το μέλλον δήλωνε το 62,7% των ερωτηθέντων, ενώ τον Οκτώβριο το συγκεκριμένο ποσοστό ανήλθε στο 66,4%. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο «πολύ ή αρκετά» ασιόδοξοι δήλωνε το 36% των ερωτηθέντων, ενώ τώρα εμφανίζεται το 33%.

Η «αλλαγή φρουράς»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι προσδοκίες απόδοσης ανά τομέα κυβερνητικής δράσης. Θετικές προσδοκίες έχει προκαλέσει η «αλλαγή φρουράς» στο ΠΕΧΩΔΕ, όπου η κ. Βάσω Παπανδρέου αντικατέστησε τον κ. Λαλιώτη, στο Εργασίας, όπου ο κ. Ρέππας αντικατέστησε τον κ. Γιαννίτση, στο ΥΠΕΘΟ όπου ο κ. Χριστοδουλάκης αντικατέστησε τον κ. Παπαντωνίου και στο Ανάπτυξης όπου ο κ. Τσοχατζόπουλος διαδέχθηκε τον κ. Χριστοδουλάκη. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει «οπισθοχώρηση» στους τομείς της Εθνικής Αμυνας υπό τον κ. Παπαντωνίου, Δημόσιας Διοίκησης υπό τον κ. Σκανδαλίδη, Δικαιοσύνης υπό τον κ. Πετσάλνικο και στο «μέτωπο» των Ολυμπιακών Αγώνων μετά την τοποθέτηση επτά συναρμόδιων υφυπουργών.

Ειδικότερα για την κ. Βάσω Παπανδρέου, το 42,9% εκτιμά ότι «θα πάει καλύτερα» και μόλις το 19,9% «χειρότερα» από τον προκάτοχό της. Η κ. Βάσω Παπανδρέου εμπνέει μάλιστα ιδιαίτερα υψηλή εμπιστοσύνη -που φθάνει στο 61%- μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους λοιπούς υπουργούς έχουν εξής: Για τον κ. Χριστοδουλάκη θετικές προσδοκίες έχει το 29,6% και αρνητικές το 25,7%, για τον κ. Παπαντωνίου θετικές το 23,4% και αρνητικές το 31,2%, για τον κ. Τσοχατζόπουλο θετικές το 31,3% και αρνητικές το 29,7%, για τον κ. Σκανδαλίδη θετικές το 23,7% και αρνητικές το 31,2%, για τον κ. Ρέππα θετικές το 30,5% και αρνητικές το 18,5%, για τον κ. Πετσάλνικο θετικές το 22,3% και αρνητικές το 25,4%, και, τέλος, για τους επτά «ολυμπιακούς» υφυπουργούς θετικές το 15,5% και αρνητικές το 33,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή