Κουρτς: Ενίσχυση Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Κουρτς: Ενίσχυση Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποστολή επιπλέον προσωπικού του Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αυξημένων προσφυγικών ροών επιπέδου ανάλογου του 2015, ζήτησε χθες ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υποψήφιος καγκελάριος της Αυστρίας στις επερχόμενες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. «Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μια κατάσταση όπως το 2015· η διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει κλειστή», ανέφερε ο κ. Κουρτς, ο οποίος επιπλέον ζήτησε «σαφή και αποφασιστική αντίδραση της Ε.Ε.» απέναντι στις απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρτς, κατόπιν αιτήματός του, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κουρτς για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, και, σύμφωνα με το Μαξίμου, οι δύο συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ χθες, την πρώτη τηλεφωνική επαφή τους είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με τις λιτές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν και από τις δύο πλευρές, το τηλεφώνημα αφορούσε τα, ομολογουμένως καθυστερημένα, συγχαρητήρια του κ. Ακάρ προς τον ομόλογό του. Οι δύο άνδρες, έγινε επίσης γνωστό από την τουρκική πλευρά, «αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά ζητήματα άμυνας και ασφάλειας». Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές κρατούν χαμηλά την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, τονίζουν ότι αυτή διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ είναι απολύτως σαφές πως αποτελεί ένα θετικό βήμα σε μια περίοδο εντονότατης τουρκικής κινητικότητας.

Αλλωστε, ήδη από τη Δευτέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη τουρκική ναυτική άσκηση «Αποφασιστικότητα», η οποία θα διεξαχθεί σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από τη Λήμνο μέχρι την Κύπρο. Παράλληλα, χθες, έπλευσε προς την περιοχή όπου θα διεξαγάγει έρευνες έως τις 20 Οκτωβρίου, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και το τουρκικό σκάφος «Ορούτς Ρέις». Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) παρακολουθεί διακριτικά τις τουρκικές κινήσεις, ενώ η τουρκική άσκηση σταδιακά κινείται από τον κόλπο του Ξηρού στα βόρεια του Αιγαίου προς τα νότια. Στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο, υπάρχει, επίσης, μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δεσμευθεί για τις επόμενες ημέρες από το τουρκικό Ναυτικό με NAVTEX, οι οποίες, κατά πάγια τακτική, δεν λαμβάνουν υπόψη την επήρεια του Καστελλόριζου. Σημειώνεται, ακόμη, ότι χθες αποχώρησε από την περιοχή της Καρπασίας το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και κατευθύνθηκε στα νότια της Τουρκίας, μετά μια περίοδο μεγαλύτερη των δύο μηνών. Η μετακίνηση του «Γιαβούζ» δεν προκαλεί κάποιον ενθουσιασμό σε όσους παρατηρούν τα τεκταινόμενα περί την Κύπρο, αντιθέτως, αναμένεται η επόμενη τουρκική κίνηση, είτε αυτή περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πλωτό γεωτρύπανο είτε όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή