Μετέφερε τον διάλογο θρησκειών στο Πακιστάν

Μετέφερε τον διάλογο θρησκειών στο Πακιστάν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα για διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών και η έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των Αφγανών προσφύγων ήταν οι δύο άξονες της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού στο Πακιστάν. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες το βράδυ, αμέσως μετά την άφιξή του, συνάντηση και δείπνο με τον Πακιστανό ομόλογό του, ενώ σήμερα νωρίς το πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μουσάραφ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με την ινδική κυβέρνηση.

Ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες της πακιστανικής ηγεσίας και υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερότητα και ειρήνη, αλλά και για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ετάχθη υπέρ του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, η οποία είναι αντιπροσωπευτική και να εκφράζει όλες τις φυλές και τις κοινότητες αυτής της χώρας.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι σ’ αυτήν τη γραμμή κινούνται και όλοι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επίσημοι που έχουν επισκεφθεί τον τελευταίο καιρό το Ισλαμαμπάντ. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρέπει να έχουν ρόλο όλοι -και η Βόρεια Συμμαχία- στο πλαίσιο μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων με αποστολή τη διατήρηση της ειρήνης, όταν θα προκύψει νέα κυβέρνηση.

Ο Ελληνας υπουργός, όπως ήδη σημειώσαμε, έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία της Αθήνας για την έναρξη ενός διαλόγου θρησκειών και πολιτισμών με σκοπό την εξουδετέρωση της τάσης που ωθεί σε σύγκρουση. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο διάλογος αυτός πρέπει να ρίξει γέφυρες και να αποτρέψει το ύψωμα τειχών. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η πρωτοβουλία της Αθήνας είναι το ακριβώς αντίθετο από τη λογική της σταυροφορίας, την οποία ο Πακιστανός ομόλογός του χαρακτήρισε καθαρή τρέλα. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πείρα από την κρίση των Βαλκανίων για να τονίσει τη σημασία της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, αλλά και για να εστιάσει στην ανάγκη αποστολής μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Είπε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και η ελληνική βοήθεια σε ένα εκατ. δολ., μισό εκατ. προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το υπόλοιπο μισό διατίθεται μέσω ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ας σημειωθεί ότι στο Ισλαμαμπάντ έφθασε και μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, που μετέφερε μέρος της ελληνικής βοήθειας σε κουβέρτες, φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ.

Ο Πακιστανός υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη βοήθειά τους, ζήτησε σύσφιγξη των σχέσεων με τη χώρα του και συμφώνησε στην άποψη του Ελληνα ομολόγου του ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ασφαλής δίοδος για τη διοχέτευση της βοήθειας και στους Αφγανούς που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, λόγω των βομβαρδισμών, χωρίς να έχουν καταφύγει σε γειτονική χώρα.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τη διένεξη Ινδίας – Πακιστάν για το Κασμίρ, καθώς και το Κυπριακό εν όψει της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή