Κυβερνητικό καρδιοχτύπι για το Ολυμπιακό Χωριό

Κυβερνητικό καρδιοχτύπι για το Ολυμπιακό Χωριό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της κυβερνητικής συγχύσεως για τις ολυμπιακές αρμοδιότητες, ο μόνος, ίσως, υφυπουργός που έσπευσε αμέσως να πάρει γεύση του τομέα που εποπτεύει είναι ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας. Εχοντας επίγνωση ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα καταλύματα των αθλητών είναι μία ζωτική εγκατάσταση και μεγάλη βιτρίνα για τη φιλοξενούσα χώρα, ο κ. Τζιόλας επιθεώρησε χθες τα τέσσερα εργοτάξια του υπό κατασκευή Ολυμπιακού Χωριού. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη νέα επίσκεψη της Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, ο κ. Τζιόλας εξέφρασε την αισιοδοξία του τόσο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου όσο και για την τήρησή του, ύψους 125 δισ. προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι κατασκευαστικές εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2003, ενώ η εσωτερική διαμόρφωση και ο εξοπλισμός των 2.292 κατοικιών το Φεβρουάριο του 2004. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΕΚ Γιώργο Παπαβασιλείου σε σύνολο 366 κτιρίων, στα 355 έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και σε 116 έχει προχωρήσει η σκυροδέτηση (μπετόν). Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, η πορεία υλοποίησης του έργου (σήμερα έχει ολοκληρώθει το 3%) βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Αλλά, παρά την αισιοδοξία που επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης και την, αντικειμενική, πρόοδο του έργου (εν συγκρίσει τουλάχιστον με το παρελθόν) η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» αποκάλυπτε τις ανοιχτές προκλήσεις.

Η πρώτη αφορά στη μορφή και τον τρόπο κατασκευής της Διεθνούς Ζώνης. Το σημαντικότερο από πλευράς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος τμήμα του χωριού, δεν υφίσταται, ακόμη, ούτε «στα χαρτιά». Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Τζιόλας αναγνώρισε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις δεδομένου ότι αναμένεται η έκθεση του οίκου Lampert Smith για τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων.

Πρόκληση

Η δεύτερη πρόκληση για το μεγαλύτερο ολυμπιακό έργο αφορά στην επάρκεια του εργατικού δυναμικού που απαιτείται για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων από την πλευρά των κατασκευαστικών ομίλων για ελαστικοποίηση του πρόσφατου εργατικού νόμου (μείωση υπερωριών και αύξηση του κόστους τους) αλλά και την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό.

Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις φαίνεται να αμφισβητούν την ύπαρξη άνεργου δυναμικού και, αναμένεται, εντός των προσεχών μηνών να υποβάλουν συγκεκριμένο αίτημα με τις ανάγκες τους προς τον ΟΑΕΔ. Κι όπως σημείωνε χθες σημαίνον στέλεχος του κατασκευαστικού κλάδου, «τότε θα αποκαλυφθεί ότι τουλάχιστον στο νομό Αττικής, όπου και ο κύριος όγκος των έργων, δεν υπάρχει άνεργο προσωπικό».

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμάται και η εικόνα που διοχετεύεται προς το «2004» από τις παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες οι οποίες, όπως και οι ελληνικές ομόλογες οργανώσεις τους, εκτιμούν ότι έχουν απέναντί τους συνομιλητές που δεν δίνουν ακριβείς απαντήσεις. Συγκεκριμένα, οι συνεχείς αλλαγές χωροθετήσεων, προδιαγραφών αλλά, το κυριότερο, η μεταβολή του χρόνου έναρξης κατασκευής των έργων είτε είναι πρωτότυπες κατασκευές είτε ανακατασκευές προκαλούν μια μεγάλη δυσπιστία προς την ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή