«Αντάρτικο» πικραμένων στο κυβερνητικό έργο

«Αντάρτικο» πικραμένων στο κυβερνητικό έργο

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντάρτικο» φαίνεται να κήρυξαν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο ένας μετά τον άλλον αρνούνται να είναι εισηγητές στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, που φέρει τον τίτλο «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις»! Την ίδια ώρα, «μαύρα σύννεφα» μαζεύονται, λίγες μόνον ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των βουλευτών να είναι η αμφισβήτηση των αποφάσεων των ηγεσιών, με συνακόλουθο την απροθυμία συμμετοχής τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «K», στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προχθές, συζητήθηκε διεξοδικά το νομοσχέδιο για τον «Αιγιαλό», του οποίου η συζήτηση και επεξεργασία έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι ουδείς βουλευτής δέχεται να είναι εισηγητής! Συγκεκριμένα, στην αρχή προτάθηκε η θέση του εισηγητή στον κ. Κοσμά Σφυρίου, ο οποίος όμως αρνήθηκε αντιτιθέμενος στην ουσία του νομοσχεδίου. Μάλιστα, φέρεται να δυσανασχέτησε, λέγοντας πως σε κρίσιμες περιόδους για τον τουρισμό δεν είναι σωστό να δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα. Ακολούθως, η θέση του εισηγητή προτάθηκε στον κ. Δ. Κοσσυβάκη, αλλά αρνήθηκε κι αυτός! Εν συνεχεία ρωτήθηκαν οι βουλευτές ποιος επιθυμεί να είναι εισηγητής αλλά ουδείς έδειξε προθυμία. Τελικώς, προ του αδιεξόδου, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στο «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος ζήτησε προθεσμία για να… μελετήσει το νομοσχέδιο και εάν συμφωνήσει με το περιεχόμενο του, τότε «ενδεχομένως να είναι εισηγητής».

Βαρύ το κλίμα

Αλλά και στο καφενείο και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου το κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες του νέου υπουργού Επικρατείας κ. Στ. Μανίκα. Το κύριο χαρακτηριστικό, αφού πλέον η προσωπική πικρία για τον ανασχηματισμό έχει υποχωρήσει, είναι η μαζική προσέλευση των βουλευτών, τα άπειρα «πηγαδάκια» με «συνωμοτικό» περιεχόμενο. Ολα αυτά εμφανώς κατατείνουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με νέα μορφή, νέα πρόσωπα νέους εκφραστές.

Η «γεννηματική ομάδα», ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Χρήστος Παπουτσής, οι πρώην «τσοχατζοπουλικοί» και οι «κεντρώοι», σε συνδυασμό με τους παροπλισμένους «εκσυγχρονιστές», συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Τις τελευταίες ημέρες είναι φανερή η προσπάθεια όλων να «οργανωθούν», βολιδοσκοπώντας τις εκατέρωθεν προθέσεις. Ολοι όμως στις -μειωμένες εσχάτως- κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, καταλήγουν με ένα συμπέρασμα: «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον, το πολύ σε τρεις μήνες θα έχει σοβαρά προβλήματα. Από εδώ και μπρος, χωρίς περίοδο χάριτος, θα ακούνε δημόσια και την εσωκομματική κριτική»… Είναι ενδεικτικό ότι ήδη στη Βουλή άρχισαν οι πρώτες φωνές κριτικής. Την Τρίτη το βράδυ, όταν ο υπουργός Μεταφορών κ. Βερελής αγόρευε, ο κ. Ιω. Καψής σηκώθηκε από το έδρανό του και τον ρώτησε: «Τι μας λέτε όλα αυτά; Εσείς δεν είστε ήδη δύο χρόνια υπουργός; Ποιος ευθύνεται λοιπόν;».

Αλλά και στην Κ.Ο. της Ν.Δ. -παραδόξως- η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική. Οι βουλευτές της, στην πλειοψηφία τους, δυσφορούν με την επιλογή των χαμηλών αντιπολιτευτικών τόνων και ζητούν πιο σκληρή αντιπολίτευση. Θέτουν μεν ζήτημα καλύτερης κοινοβουλευτικής παρουσίας και οργάνωσης, αλλά είτε απουσιάζουν είτε δυσφορούν είτε αδιαφορούν για την κοινοβουλευτική τους δράση. Ελάχιστοι προβαίνουν σε προσεκτική ανάλυση των νέων πολιτικών δεδομένων, ενώ έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά-δειλά εκ νέου μια ηττοπάθεια. Λίγοι είναι οι βουλευτές που επιχειρούν μια διαφορετική προσέγγιση της επικαιρότητας. Αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν το εξής σκεπτικό: «Η κυβέρνηση και ο κ. K. Σημίτης προσωπικά, επιχειρεί την αντεπίθεσή του. Ηδη απαντά στο σύνθημα της Ν.Δ. «κουράστηκαν και κουραστήκανε» με την αλλαγή προσώπων. Ηδη έχει «κλέψει» το προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ. «Νέο Ξεκίνημα».

Επομένως, χρειάζεται μια νέα στρατηγική, μια νέα επικοινωνιακή τακτική, μια αλλαγή προσώπων ενδεχομένως στις καίριες θέσεις. Με άλλα λόγια, έναν… ανασχηματισμό εκ μέρους και του κ. Καραμανλή. Αλλά με σταθερό προσανατολισμό στην επιλογή του μεσαίου χώρου». Τον οποίον «μεσαίο χώρο», παρεμπιπτόντως, ορισμένοι εκ των σημερινών του υμνητών, κάποτε, όχι πολύ καιρό πριν, πολεμούσαν με ειρωνικές και σκωπτικές δηλώσεις. Το συμπέρασμα που απορρέει από το κλίμα στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες είναι ότι σύντομα θα εμφανιστούν και πάλι εσωκομματικά προβλήματα που θα τροφοδοτήσουν την επικαιρότητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή