Επαναξιολόγηση του «Καποδίστρια» στο πλαίσιο νέας διοικητικής δομής

Επαναξιολόγηση του «Καποδίστρια» στο πλαίσιο νέας διοικητικής δομής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι του διαλόγου τίθεται η διοικητική δομή της χώρας, με επαναξιολόγηση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού, σε κάθε όμως περίπτωση ο ορίζοντας των όποιων αλλαγών τοποθετείται μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002.

Αυτό εξήγγειλε χθες, κατά τη συνάντησή του με τους νομάρχες, ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης και άφησε ανοιχτό τον χρόνο αλλαγών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το υπουργείο μιλάει για οργάνωση μητροπολιτικών λειτουργιών και «όχι για μητροπολιτικό δήμο με την έννοια ενός υπερδημάρχου που θα καλύπτει τα πάντα, ως μίνι πρωθυπουργός. Αυτό -είπε- είναι πολύ δύσκολο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Παρ’ ότι ο κ. Σκανδαλίδης μετέθεσε τις όποιες αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, δηλαδή για το επίπεδο και τα όρια των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, για μετά τις εκλογές, ξεκαθάρισε ότι ο σχετικός διάλογος με κόμματα και φορείς θα ανοίξει από τώρα. «Δεν μιλάμε ούτε για αλλαγές ορίων νομών ούτε για τίποτα», είπε αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο, διαμήνυσε ωστόσο πως «η Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών είναι μπροστά μας». Πάντως, αυτό που έγινε σαφές από τη συζήτηση του υπουργού με τους νομάρχες είναι και η επαναξιολόγηση της απόδοσης του «Καποδίστρια» και το εύρος του α’ βαθμού.

Οσον αφορά το επίπεδο της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης διαφάνηκε ότο το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. «Η περιφέρεια – επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης- είναι ο δεύτερος βαθμός ανάπτυξης».

Χθες ο κ. Σκανδαλίδης ανήγγειλε την έναρξη, άμεσα, διαλόγου για την αναθεώρηση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Χριστοδουλάκη για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το θέμα της αναθεώρησης του νόμου 1828 για τα οικονομικά των δήμων, επισημαίνοντας πως τα τακτικά έσοδα των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμο, δεν θα καταργηθούν, αλλά θα αποτελέσουν μηχανισμό εξισορρόπησης των διαφορετικών ταχυτήτων ανάπτυξης, ενώ θα συζητηθεί και μια συνολική κατανομή των πόρων στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών συγκροτείται κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή