Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος στην Αθήνα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος στην Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλαδική Εκκλησία πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Τον προκαθήμενο της αλβανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, επικεφαλής συνοδικής αντιπροσωπείας, και εκ μέρους της πολιτείας ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Γιαννίτσης και ο πρέσβης κ. Καρακάσης. Τον κ. Αναστάσιο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Βερατίου κ. Ιγνάτιος και Κορυτσάς κ. Ιωάννης. Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η πομπή με τους δύο Αρχιεπισκόπους κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όπου εψάλη επίσημη Δοξολογία. Στη συνέχεια ο κ. Χριστόδουλος προσφώνησε τον φιλοξενούμενό του και ο κ. Αναστάσιος αντιφώνησε στα λόγια του Ελλαδίτη Αρχιεπισκόπου.

Αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Αποκαταστάσεως Δυσπροσαρμόστων Ατόμων η «Δάμαρις» και τη «Στέγη Κατακοίτων Γερόντων» Λόφου Σκουζέ, ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα οποία αναπτύχθηκαν επί αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ από την Υπηρεσία Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής, την οποία είχε ιδρύσει ο Αθηνών Ιερώνυμος Κωτσώνης.

Ο κ. Αναστάσιος κατά την επί δεκαετίες διακονία του στην Ελλαδική Εκκλησία, στην οποία και ανήκε μέχρι το 1992, διατηρεί ξεχωριστές αναμνήσεις από το έργο στα δύο αυτά ιδρύματα, γι’ αυτό και τα συμπεριέλαβε στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα επισκέψεώς του στην Αθήνα.

Αύριο θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό συνοδικό συλλείτουργο προεξαρχόντων των κ. Αναστασίου και Χριστοδούλου, ενώ από τη Δευτέρα αρχίζουν και οι επισκέψεις του προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Τρίτη τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Παιδείας και τον δήμαρχο Αθηναίων. Την Τετάρτη ο κ. Αναστάσιος θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, θα τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τον Δήμο Αθηναίων, τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, την Ακαδημία και τη Ριζάρειο Σχολή, ενώ θα δεχθεί στη Μ. Βρετανία τους κ. Καραμανλή, Κωνσταντόπουλο, την κ. Παπαραήγα και άλλους πολιτικούς παράγοντες.

Ο Τιράνων Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας και πρώην γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θεωρείται παγκομίως ως μια διεθνούς βεληνεκούς και κύρους εκκλησιαστική προσωπικότητα με ευρύτερο έργο και παρουσία στην κοινωνία. Γι’ αυτό και προτείνεται επί χρόνια τώρα για το Νόμπελ Ειρήνης. Ως Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν επί 18 χρόνια παραγκωνισμένος.

Το γεγονός εκμεταλλεύθηκε θετικά, υπέρ της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τον πήρε στο κλίμα του και στη συνέχεια τον εξέλξε Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. Ετσι, μέσα μόνο σε 10 χρόνια ανέστησε εκ της τέφρας την Ορθόδοξο Αλβανική Εκκλησία, που είχε ισοπεδώσει το καθεστώς Χότζα.

Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να απασχολεί την εκάστοτε αυστραλιανή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, υποστήριξε ο εργατικός υποψήφιος για την έδρα της Αδελαΐδος, κ. Τιμ Στάνλεϊ και πρόσθεσε: «Αδικία οπουδήποτε, είναι απειλή παντού». Την ανάγκη επιλύσεως του Κυπριακού επεσήμαιναν και άλλοι βουλευτές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα της Αυστραλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή