Πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων

Πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία ξεχωριστής «εκλογικής περιφέρειας» για τους Ελληνες του εξωτερικού αποτελεί τον βασικό άξονα της πρότασης του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων. Σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνει η Χαρ. Τρικούπη, από τη νέα, ενιαία «Περιφέρεια Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού» θα εκλέγονται πέντε έως επτά βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων, ενώ παράλληλα η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου, ενώ, όπως τονίζεται, οι έδρες που θα καταλαμβάνονται από τα ψηφοδέλτια των αποδήμων θα αφαιρούνται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και από μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Η δημοσιοποίηση της θέσης του Κινήματος αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του κοινοβουλευτικού παζλ ενόψει της έλευσης της συζήτησης στη Βουλή το προσεχές διάστημα, κατά την οποία θα αναζητηθούν συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Ωστόσο, η πρόταση παρουσιάζει θεμελιώδεις διαφορές από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν ταυτίζεται και με όσα έχουν διαρρεύσει από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη επισήμως τη δική της εισήγηση. Η βασική διαφορά σε σχέση με την Κουμουνδούρου έγκειται στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της προσμέτρησης των ψήφων των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα της κάλπης. Θέση που η Χαρ. Τρικούπη χαρακτηρίζει «μέγα πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, που πιθανότατα δεν είναι τυχαίο», υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγείται από τον «φόβο» ότι θα βγει χαμένος από τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος εκτός συνόρων. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου αντιτίθεται και στην επιστολική ψήφο, υποστηρίζοντας τη φυσική παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα στις κατά τόπους έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, οι μέχρι τώρα διαρροές από το Μαξίμου «οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των αποδήμων», αλλά από τους υποψηφίους των περιφερειών εντός Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η Χαρ. Τρικούπη υπενθυμίζει ότι βάσει Συντάγματος η ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτεί 200 ψήφους στη Βουλή, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι απαραίτητη η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και η διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία. «Εδώ κρινόμαστε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις» ήταν, άλλωστε, η φράση με την οποία έκλεινε η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή