Σε εκρηκτική κατάσταση οι σχέσεις πανεπιστημιακών ιατρών – υπουργείου

Σε εκρηκτική κατάσταση οι σχέσεις πανεπιστημιακών ιατρών – υπουργείου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις υπουργείου Υγείας και πανεπιστημιακών γιατρών, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να υποχωρεί. Οι πανεπιστημιακοί της Αθήνας αποφάσισαν να παρατείνουν την αποχή από κάθε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο τουλάχιστον μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ενώ ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται στην επόμενη Γενική Συνέλευση (12 Νοεμβρίου) να αποφασίσει κορύφωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες προς το παρόν αφορούν στην αποχή από το κλινικό τους έργο.

Πάγιες θέσεις

Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών γιατρών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου εξεδόθη ψήφισμα στο οποίο επαναδιατυπώνονται οι πάγιες θέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας οδηγεί στην υποβάθμιση της Ιατρικής Παιδείας και της παροχής υψηλών υπηρεσιών Υγείας. Επίσης διεκδικούν την αναθεώρηση των αμοιβών τους ώστε να εκμηδενιστούν τα όσα φαινόμενα «μαύρου χρήματος» καταγράφονται, ενώ ζητούν τη δημιουργία πραγματικών πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα που θέτουν αφορά και στη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, ένα μέτρο που αναμένεται να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2002. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί κάνουν λόγο για ανύπαρκτες υποδομές των νοσοκομείων, ενώ τονίζουν ότι για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο χρειάζονται οι κατάλληλοι χώροι και επιπλέον προσωπικό.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,4 τόνισε ότι «τα απογευματινά ιατρεία δεν εστιάζονται στην ικανοποίηση των πανεπιστημιακών γιατρών», δίνοντας έτσι μια απάντηση σε όσους πανεπιστημιακούς υποστηρίζουν ότι το «δόλωμα» των αμοιβών των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία όχι μόνο δεν πρόκειται να αμβλύνει τη στάση τους, αλλά δημιουργεί επιπλέον αντιδράσεις από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν ξεκινήσει από χθες έναν κύκλο ενημέρωσης των αρχηγών πολιτικών κομμάτων για τις θέσεις τους, ενώ έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Πέτρο Ευθυμίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή