Εβερτ εγκαλεί Σημίτη για τα έργα του 2004

Εβερτ εγκαλεί Σημίτη για τα έργα του 2004

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλη είναι η πολιτική ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα με το αίτημα του κ. K. Καραμανλή προς τον πρωθυπουργό να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτ. Εβερτ με επιστολή του προς τον κ. K. Σημίτη εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του, τονίζοντας τα εξής:

«Στις 15 Ιουλίου 1999, στις 25 Απριλίου 2000 και στις 18 Ιουλίου 2000 με επιστολές μου σας εξέφραζα τις ανησυχίες μου για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις, σχετικά με την ορθή και έγκαιρη προετοιμασία της χώρας μας για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Επανέρχομαι έπειτα από ένα έτος εκφράζοντας και πάλι τη βαθύτατη ανησυχία μου, αφού οι καθυστερήσεις είναι ορατές και ο χρόνος περιορίζεται δραματικά και επικίνδυνα. Τότε, μου είχατε απαντήσει ότι δεν είμαι ενημερωμένος. Δεν χρειάζεται ενημέρωση, η εικόνα μιλάει μόνη της.

Εάν περάσετε από τους χώρους, στους οποίους αυτήν τη στιγμή έπρεπε να υπάρχει ένταση εργασιών και η πορεία των έργων να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα διαπιστώσετε ότι στους περισσότερους από αυτούς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα έργα. Ειδικότερα ο δυτικός κλάδος του δακτυλίου που περιλαμβάνει τη σύνδεση με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έχει παραμείνει στις μελέτες και από ό,τι φαίνεται καθυστερούν και οι βελτιώσεις του νοτίου κλάδου του δακτυλίου, που αφορούν τμήμα της Λεωφ. Ποσειδώνος έως το Δέλτα του Φαλήρου. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στα οδικά έργα που αφορούν στη βελτίωση των προσβάσεων προς το ΟΑΚΑ.

Στις μελέτες περιορίζονται και τα έργα για τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και ο νέος Ιππόδρομος είναι τα στοιχειωμένα έργα της Ολυμπιάδας. Πρέπει να επισημανθούν και τα προβλήματα που υπαρχουν για το Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί, που παραμένει επί μήνες στο στάδιο των μελετών. Τέλος, μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, στο Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο του Φαληρικού Ορμου και στο Ολυμπιακό Κέντρο Κανό Σλάλομ, που έχει μεταφερθεί από τον Μαραθώνα στο Ελληνικό. Η ίδια κατάσταση, δυστυχώς, επικρατεί και για τα έργα του Ολυμπιακού Χωριού όπως και αθλητικών κέντρων, για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ότι θα κατασκευαστούν.

Μέχρι τώρα παρά τις διαπιστώσεις μας δεν δημοσιοποιήσαμε τις καθυστερήσεις για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου, αρμόδια πλέον υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δήλωσε στις 30.10.2001 ότι: Δεν προλαβαίνω τρία οδικά έργα ώς το 2004. Ο μέχρι τώρα υπεύθυνος υπουργός για την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία των έργων κ. Κώστας Λαλιώτης εγκατέλειψε το βυθιζόμενο πλοίο, αναλαμβάνοντας κομματική θέση.

Είναι γνωστές οι διαπιστώσεις της Διεθνούς Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων για τις καθυστερήσεις γενικότερα των ολυμπιακών έργων. Οι καθυστερήσεις όμως αυτές δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν σε απευθείας αναθέσεις, γιατί τότε εύλογα θα διατυπωθεί η άποψη, ότι οι καθυστερήσεις έγιναν εσκεμμένα με άμεση συνέπεια να αυξηθεί το κόστος. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια θα αποδειχθεί ότι ωφελημένοι θα είναι μόνο οι εργολάβοι και ζημιωμένοι η Ολυμπιακή Ιδέα και ο ελληνικός λαός, που θα κληθεί να πληρώσει το επιπλέον κόστος».

Διαχειρίστηκαν την οικονομία τόσα χρόνια σε μία πολύ θετική διεθνή συγκυρία και άφησαν να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα. Δεν τόλμησαν να κάνουν αλλαγές εδώ και 7 χρόνια γιατί θα τις κάνουν στα επόμενα δύο, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν τις δημοτικές και τις εθνικές εκλογές. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ελπίζει τίποτα ουσιαστικό από τη νέα κυβέρνηση. Θα είναι όχι μόνο κατ’ εικόνα, αλλά κυρίως κατ’ ομοίωση των προηγούμενων. Αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει ξανά στην οικονομία γιατί εφαρμόζει ένα λάθος μείγμα πολιτικής που δεν στηρίζεται στις διαρθωτικές αλλαγές και την μείωση του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή