Λίγο νερό έφερε έμφραγμα στην πόλη του «2004»

Λίγο νερό έφερε έμφραγμα στην πόλη του «2004»

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To γαϊτανάκι κατηγοριών, δικαιολογιών και, κυρίως, μετατόπισης ευθυνών, στήθηκε για άλλη μια φορά. Σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που σε τρία χρόνια φιλοδοξεί να φιλοξενήσει τους «καλύτερους Ολυμπιακούς», οι… συνήθεις αρμόδιοι επιδόθηκαν από το βράδυ της Κυριακής στο γνώριμό τους πινγκ πονγκ, επιχειρώντας να πετάξουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για την εικόνα ανοχύρωτου κράτους, που προκάλεσε η κακοκαιρία. Αργά χθες το βράδυ,ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρης Μπάγιας παρήγγειλε προς όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για τα θύματα και τις καταστροφές, συνεπεία κακοτεχνιών, που έχουν καταγραφεί στα όρια ευθύνης των τμημάτων. Η εποπτεία των ερευνών ανετέθη στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Ηλ. Κολιούση.

Ταυτόχρονα, με εντολή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου, επιθεωρητές δημοσίων έργων θα επισκεφθούν σήμερα τέσσερα σημεία της Αττικής, όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, προκειμένου να διαπιστώσουν τις αιτίες που τα προκάλεσαν.Τα τέσσερα σημεία που θα επισκεφθούν είναι ο κόμβος της Μαλακάσας, το αεροδρόμιο των Σπάτων, η περιοχή του Μαραθώνα και η Αττική Οδός.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα, από τις βροχοπτώσεις τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές. Στη Μαλακάσα, η χώρα κόπηκε για αρκετές ώρες στα δύο, με τον κεντρικό οδικό άξονα, την εθνική οδό, να πλημμυρίζει, εγκλωβίζοντας οδηγούς και αναγκάζοντας τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Τσακλίδη να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία…

Στο Λεκανοπέδιο, τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάσθηκαν στην Ανατολική Αττική. Εκεί, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα έργα για το αεροδρόμιο των Σπάτων επιβάρυναν μια ήδη κακή κατάσταση. Στο Κορωπί, περίπου 15 χιλιόμετρα δρόμου μετατρέπονται κάθε τόσο και λιγάκι σε ποτάμι, καθώς εδώ και δέκα χρόνια ο αγωγός συλλογής ομβρίων υδάτων παραμένει στα χαρτιά. Στην Παλλήνη, ολόκληρες περιοχές πλημμυρίζουν, διότι τα ρέματα θα διευθετηθούν όταν κατασκευασθεί η Υμηττού – Ραφήνας. Εως τότε… Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 250 κλήσεις προς την Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από πλημμυρισμένα σπίτια. Χιλιάδες οδηγοί ταλαιπωρήθηκαν για πολλές ώρες, εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, καθώς σηματοδότες κεντρικών αρτηριών βραχυκύκλωσαν και σημειώθηκαν δεκάδες μικροσυγκρούσεις στους ολισθηρούς δρόμους. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος κάλυψης οποιασδήποτε διαδρομής τριπλασιάσθηκε εξαιτίας αυτών των προβλημάτων.

Σε ολόκληρη τη χώρα, πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, δρόμοι αποκλείσθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν και γεωργικές καλλιέργειες. Για όλα αυτά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορεί την πολιτεία, η πολιτεία κατηγορεί την αντιπολίτευση, η αντιπολίτεσυη κατηγορεί την κυβέρνηση… Παράλληλα, ο κ. Θ. Πάγκαλος έκρινε χθες, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφείς αιχμές σε «συντρόφους» του, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει με πειστικότητα στην κριτική που ασκείται για τα δημόσια έργα…

Τρεις νεκροί και τεράστιες υλικές ζημίες

Η πρώτη σφοδρή κακοκαιρία, οι πρώτες νεροποντές και χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή, που από το απόγευμα της Παρασκευής έπληξαν τη χώρα για να αρχίσουν να εκτονώνονται από χθες το μεσημέρι, ήταν αρκετά για να αναδείξουν για άλλη μια φορά την εικόνα ανοχύρωτης χώρας, που παρουσιάζεται σχεδόν κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σημειώθηκαν βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και τηλεφωνίας, ενώ για άλλη μια φορά υπήρξαν και θύματα.

Παρασύρθηκε

Συνολικά, τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι δύο στην Αττική. Ειδικότερα, το Σάββατο, στα Λεχαινά Ηλείας, η 46χρονη Ελένη Χρυσολωρά-Μυτιληνού παρασύρθηκε από τον αέρα, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.

Η άτυχη γυναίκα ανέβηκε στην οροφή του σπιτιού της, προκειμένου να επισκευάσει ζημιές που προκάλεσε ο άνεμος στη στέγη. Η ένταση του αέρα εκείνη τη στιγμή ξεπερνούσε τα εννέα μποφόρ. Η γυναίκα παρασύρθηκε και έπεσε στο κενό από ύψος τεσσάρων μέτρων, με συνέπεια να τραυματισθεί πολύ σοβαρά. Διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Το βράδυ της Κυριακής, τραγικό θάνατο βρήκε ο 31χρονος μοναχός Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στην περιοχή Μαυροσουβάλα Ωρωπού, κοντά στη μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι βρήκαν τον άτυχο μοναχό νεκρό.

Παγιδευμένος μέσα στο αυτοκίνητό του άφησε την τελευταία του πνοή και ο 18χρονος Αλβανός Τζούλιο Νικολάου. Το όχημα παρασύρθηκε από τη βροχή και τον δυνατό αέρα και έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή Μπουγά Αυλώνα. Ενας φίλος του 18χρονου κατάφερε να απεγκλωβισθεί και ειδοποίησε περιοίκους. Οταν, όμως, τελικά εντοπίσθηκε το όχημα, ήταν αργά για τον νεαρό Αλβανό.

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Ειδικότερα, στο 37ο χιλιόμετρο σχηματίσθηκε μια μικρή λίμνη από τα συγκεντρωθέντα ύδατα και ήταν αδύνατο να διέλθουν τα αυτοκίνητα που κινούνταν στο ρεύμα εισόδου. Δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο σημείο, όπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Τροχαίας με επικεφαλής τον διευθυντή Τροχαίας Αττική, ταξίαρχο κ. K. Τζέκη. Οι άνδρες της Τροχαίας, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν οκτώ άτομα που είχαν παγιδευθεί μέσα στα ακινητοποιημένα οχήματα. Παράλληλα, η κυκλοφορία των οχημάτων εξετράπη προς την παλαιά εθνική οδό και για μερικές ώρες η κίνηση των οχημάτων προς τις δύο κατευθύνσεις γινόταν εκ περιτροπής από το ρεύμα εξόδου. Ο διευθυντής της Τροχαίας κ. K. Τζέκης αναφέρθηκε σε ελλείψεις έργων υποδομής από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας των οποίων πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες.

Τραυματίες

Την ίδια στιγμή, άνδρες των ΕΜΑΚ έδιναν πραγματική μάχη με τις καιρικές συνθήκες για να απεγκλωβίσουν δεκαπέντε άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, που είχαν αποκλεισθεί σε δύσβατη περιοχή στον Αυλώνα, όπου είχαν πάει για εκδρομή. Τελικά και οι δεκαπέντε απεγκλωβίσθηκαν σώοι. Χθες το πρωί, δύο μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Λυκείου Κηφισιάς τραυματίσθηκαν ελαφρά όταν, εξαιτίας της νεροποντής, έπεσαν σοβάδες μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.

Από την Παρασκευή το πρωί έως το βράδυ της Κυριακής, σε ολόκληρη τη χώρα σημειώθηκαν 144 τροχαία ατυχήματα, πολλά από τα οποία αποδίδονται στις κακές καιρικές συνθήκες, που προκάλεσαν ολισθηρότητα στους δρόμους και περιορισμένη ορατότητα. Συνολικά 16 συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και τραυματίσθηκαν 187, εκ των οποίων οι 41 σοβαρά.

Στην επαρχία

Πολλά ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στην επαρχία. Στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας ο υδράργυρος, χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, έδειξε το μηδέν, ενώ η Φλώρινα είχε τέσσερις βαθμούς Κελσίου, η Κοζάνη πέντε βαθμούς και έξι βαθμούς η Καστοριά. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας δεν υπήρξαν καθώς οι χιονοπτώσεις περιορίσθηκαν κυρίως σε βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Τροχαία συνιστά πάντως στους οδηγούς που κατευθύνονται σε χιονοδρομικά κέντρα, να είναι προσεκτικοί. Στην Κρήτη, η κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις και καθιζήσεις σε πολλούς δρόμους αλλά και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ανάλογα προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν και στα ορεινά της Φθιώτιδας.

Τα καιρικά φαινόμενα άρχισαν από χθες να εκτονώνονται και για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει σημαντική βελτίωση του καιρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή