Στην Αττική αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα

Στην Αττική αναδείχθηκαν τα χρόνια προβλήματα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την παρατεταμένη ανομβρία οι βροχές του Σαββατοκύριακου θα έπρεπε να θεωρηθούν μάλλον «ευλογία». Δυστυχώς, όμως, σε πολλούς δήμους -ειδικά της Ανατολικής Αττικής- η έλλειψη κάθε σοβαρής προετοιμασίας έφερε στην επιφάνεια χρονίζοντα προβλήματα. Ρέματα που θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί και δεν διευθετήθησαν αγωγοί ομβρίων υδάτων που ποτέ δεν κατασκευάστηκαν φρεάτια που δεν καθαρίστηκαν και ανύπαρκτος σχεδιασμός σε περιοχές που εσχάτως δέχτηκαν σοβαρές οικιστικές επιβαρύνσεις, συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης που ζει και λειτουργεί εύρυθμα μόνον υπό «ομαλάς συνθήκας».

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη νεροποντή, καταγράφουν τα σημαντικότερα προβλήματα και καταγγέλλουν στην «Κ»:

ΚΟΡΩΠΙ: Στα όρια της αντοχής τους έφτασαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι, ενώ η Λεωφόρος Κορωπίου μετατράπηκε σε αδιάβατο ποτάμι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν δεκάδες εποχούμενοι. «Περισσότερα από 14,5 χιλιόμετρα δρόμου κυριολεκτικά ακυρώνονται σε κάθε βροχή», λέει στην «K» ο δήμαρχος κ. Πέτρος Παπαγιαννόπουλος, «και τούτο γιατί λείπει αγωγός συλλογής ομβρίων υδάτων καθώς και κεντρική αποχέτευση. Δέκα χρόνια τώρα, όλοι υπόσχονται το έργο και ποτέ δεν έρχεται η ώρα να ολοκληρωθεί».

ΠΑΛΛΗΝΗ: Οι δημότες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, αφού υπάρχουν τρία ρέματα που δεν έχουν διευθετηθεί και διασχίζουν εγκάρσια τη Λεωφόρο Μαραθώνος. «Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας», καταγγέλλει ο δήμαρχος κ. Σπύρος Κωσταντάς, «είναι οι πλημμύρες στις περιοχές Βακαλόπουλου, Μάριζας και Παπαχωράφι. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μάς είχε διαβεβαιώσει ότι τα ρέματα θα διευθετούνταν μόλις κατασκευαζόταν η Υμηττού – Ραφήνας. Ομως, ακόμη περιμένουμε…».

Πλημμυρικά φαινόμενα, όμως, είχαμε και στην περιοχή της ΒΙΑΝΕΧ και στις εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν η «Γραμμή Α.Ε.». Εκεί ήταν πραγματικό αδιάβατο που αντιμετωπίστηκε με τις μπουλντόζες και τα πρόχειρα αναχώματα. Προβλήματα δημιουργούνται και από το ρέμα της Ραφήνας, που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει αδιαμόρφωτο.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ: «Αλίμονο σε όσους επιχειρήσουν να περάσουν δρόμους και πλατείες τις ημέρες που βρέχει», λέει ο δήμαρχος κ. Νίκος Κατσίκης και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «σε ολόκληρη την περιοχή του Ερασίνου Ποταμού και στη Βραυρώνα καταστρέφονται οι καλλιέργειες και οι περιουσίες των ανθρώπων από τα ορμητικά ρέματα που δημιουργούνται από το αεροδρόμιο». Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι από τότε που κατασκευάστηκε το νέο αεροδρόμιο, αυτό άρχισε να λειτουργεί ως ένα τεράστιο φράγμα που έστελνε πίσω στην κατοικημένη περιοχή τα νερά.

«Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μικρά φράγματα, στην εκτός σχεδίου περιοχή του Μαρκόπουλου για να κρατήσουν την ορμή των χειμάρρων, ενώ η πόλη πρέπει να αποκτήσει αγωγούς ομβρίων υδάτων», λέει στην «K» ο κ. Κατσίκης. Προβλήματα, όμως, στην περιοχή έχει δημιουργήσει και η άναρχη δόμηση του Πόρτο Ράφτη καθώς πολλά σπίτια έχουν κτιστεί πάνω σε ρέματα.

ΣΠΑΤΑ: Η περιοχή δεν αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα εκτός από δύο μεγάλα φρεάτια που πλημμύρισαν (στην είσοδο της πόλης) γιατί δεν είχαν καθαριστεί και ένα δένδρο που έπεσε σε μία γέφυρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετές ώρες η συγκοινωνία.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: «Είχαμε φροντίσει να καθαριστούν έγκαιρα τα φρεάτια», λέει ο δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, «και το μόνο μελανό σημείο είναι τα δύο ανοιχτά φρεάτια (ένα του αγωγού καυσίμων και ένα της ΕΥΔΑΠ) που αν δεν περιφραχτούν όσο τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάποιος πολίτης μέσα».

ΜΑΡΟΥΣΙ: Στην περιοχή Λάκκα Κόττου, ένα παλαιό σπίτι κατέρρευσε γιατί είχε κτισθεί πάνω σε ρέμα.

Σκανδαλίδης: Ναι, αργήσαμε…

Σοβαρή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην Μαλακάσα αναγνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης με χθεσινές του δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου τριημέρου χαρακτηρίστηκαν ακραία και πρωτοφανή, ο κ. Σκανδαλίδης δεν απέφυγε να κάνει λόγο για καθυστερήσεις και προβλήματα. «Πιστεύω», είπε «ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση όση προσπάθεια και αν καταβληθεί οι ζημίες θα είναι υπαρκτές». Η περίπτωση όμως της Μαλακάσας -όπως είπε- ήταν η εξαίρεση, καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκτιμήθηκε ότι η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής ήταν αποτελεσματική και αποφεύχθηκαν προβλήματα σε περιοχές που «παραδοσιακά» πλημμυρίζουν όπως η παραλιακή και η Πειραιώς στην Αττική, καθώς και περιοχές της Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών οι περιοχές που κυρίως επλήγησαν ήταν στην βορειοανατολική Αττική και στην Εύβοια, ενώ στο Συκάμινο και στην Σκάλα Ωρωπού πλημμύρισαν 60 σπίτια. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και άμεσα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες, ενώ θα υπάρξει και οικονομική βοήθεια στους Δήμους που επλήγησαν, για έργα υποδομής.

Πάντως, όπως ενημέρωσε ο κ. Σκανδαλίδης, οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας δεν αποκλείουν επανάληψη των φαινομένων προς το τέλος της βδομάδας. Για τον λόγο αυτόν θα αποσταλεί σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες εγκύκλιος με όλες τις απαραίτητες οδηγίες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα. Επίσης στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα εγκατασταθεί ειδική ομάδα με εκπροσώπους όλων των φορεών (Πυροσβεστική ΕΚΑΒ ΓΕΕΘΑ κ.ά.), προκειμένου άμεσα να κινητοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Σκανδαλίδης, επισημαίνοντας ότι οι φυσικές καταστροφές πάντοτε έχουν ζημίες και προλήματα, ζήτησε απ’ όλους να έχουν μια μετριοπαθή στάση, δηλαδή να αποφεύγονται οι θριαμβολογίες αλλά και η ισοπεδωτική κριτική. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΔΟ συμμετείχαν επρόσωποι επτά υπουργείων, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή