Αναζητούν τον ορισμό του «τρομοκράτη»

Αναζητούν τον ορισμό του «τρομοκράτη»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος έχει να αντιμετωπίσει δύο ιδιαιτέρως δύσκολα ζητήματα: ένα «διεθνές», δηλαδή τον νέο νόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ορισμό της τρομοκρατίας και την αντιμετώπισή της και ένα «εσωτερικό», δηλαδή τους δικηγόρους της χώρας οι οποίοι ζητούν να παραταθεί η εφαρμογή των νέων μέτρων για την επιτάχυνση των πολιτικών δικών και προειδοποιούν με πανελλαδική αποχή διαρκείας. Αυτά τα δύο θέματα συζήτησε χθες κατά την πρώτη συνάντηση -διάρκειας μιας ώρας- που είχε με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη.

Ο κ. Πετσάλνικος συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις θέσεις που θα αναπτύξει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του συμβουλίου των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. για τον ορισμό της τρομοκρατίας και την κατάρτιση λίστας τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά είναι γνωστό πως σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας θα προσπαθήσει να βρει την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την προάσπιση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο κ. Πετσάλνικος στις δηλώσεις του εκτίμησε ότι η επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει οι Ελληνες-μέλη της επιτροπής στις Βρυξέλλες είναι σημαντικότατη και σε πολλά σημεία έχει γίνει αποδεκτή από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημείο αιχμής κατά την προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υπήρξε η τάση να διευρυνθεί ο ορισμός της τρομοκρατίας, περιλαμβάνοντας τις έννοιες της υποστήριξης και της προτροπής σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Η ελληνική πλευρά αντιτάχθηκε σε αυτήν τη θέση, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι έπρεπε να περιορισθεί η έννοια της τρομοκρατίας, ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι περιορισμού της έκφρασης ή ακόμη και της δράσης κατά δικτατορικών καθεστώτων.

Οι προθεσμίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε αποφασισμένος να τηρήσει τις προθεσμίες του προκατόχου του ώστε να αρχίσει από 1.1.2002 η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας για την επιτάχυνση εκδίκασης των αστικών υποθέσεων.

Οπως ανέφερε, τα νέα μέτρα, με βάση την προεργασία που ήδη έχει γίνει, μπορούν να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2002.

Παραταύτα, σύσσωμος ο δικηγορικός κλάδος αντιτίθεται στην άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Δικαιοσύνη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή σε προσωπικό και αίθουσες. Σήμερα οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και της ολομέλειας των προέδρων των συλλόγων της χώρας θα συναντηθούν με τον υπουργό Δικαιοσύνης με μοναδικό αίτημα να ανασταλεί η εφαρμογή των νέων διατάξεων για περίπου ένα χρόνο μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2002.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζεμ είπε ότι δεν θεωρεί πιθανή τη λύση του Κυπριακού, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή